Review: Matty T. Wall – Live Down Underground

 

Matty T Wall - Live Down Underground

Matty T. Wall – Live Down Underground
Format: CD – Vinyl LP – DVD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Bluesrock hoort volgens vele “kenners” keihard te rocken. En dat is zeker het geval met het nieuwe album van de Australische gitarist-zanger Matty T. Wall en zijn band. Hun nieuwste album werd live opgenomen voor een dol enthousiast publiek.

Met Matty T. Wall hebben we er (weer) een fabuleuze gitarist bij, die invloeden als Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, George Thorogood en Eddie Van Halen op een geheel eigen wijze tot één keihard rockend geheel heeft gemengd. Daarbij uitstekend ondersteund door Leigh Miller (bas, ex-Vdelli en Slim Jim & the Phatts) en Ric Whittle (drums, o.a. John Farnham, Matt Taylor en Johnny O’Keefe).

De vlammende snoeiharde gitaar van Matt zet in Broken Heart Tattoo gelijk de toon voor dit album. Een lui bonkende boogie met messcherpe vervaarlijke gitaarriffs met ook ruimte voor jazzy licks.

Vervolgens is Slideride een waanzinnig stomende slideboogie met Matt’s gemeen bijtende slidegitaar, die alle kanten op zwiept en brult. Het rauwe stomende Burnin’ Up Burnin’ Down maakt van George Thorogood ineens een “watje”.

De invloed van Stevie Ray Vaughan is duidelijk te horen in de broeierig snijdende bluesrock van Walk Out The Door. In Scorched raast Matty al stomend over zijn gitaarhals.

Na al dat “geweld” is het hoog tijd voor een rustpunt via de intieme sfeervolle ballad This Is Real waarin Matty bewijst ook nog eens een soulvolle zanger te zijn.

Voodoo Chile van Jimi Hendrix klinkt in de handen van Matty en zijn band haast onherkenbaar. Matty maakt zich deze klassieker op geheel eigen wijze eigen en laat zijn gitaar ongenadig kreunen piepen en brullen. Leigh Miller en Ric Whittle krijgen alle ruimte via een bas en een drumsolo. In de solospot Sophia’s Strut laat Matty horen dat het spel van Eddie Van Halen niet onopgemerkt aan hem voorbij is gegaan.

Matty plus band sluiten het album af met de intieme blues Smile.

Een geweldig bluesrock album van een weergaloze gitarist en zijn prima band!

Tracks:
01. Broken Heart Tattoo
02. Slideride
03. Burnin’ Up Burnin’ Down
04. Walk Out The Door
05. Scorcher
06. This Is Real
07. Voodoo Chile
08. Sophia’s Strut
09. Smile

Website: https://www.mattytwall.com/