Review: Matthews Southern Comfort – The Woodstock Album – 15 Songs Of Peace, Love & Understanding

 

Matthews Southern Comfort - The Woodstock Album

Matthews Southern Comfort – The Woodstock Album – 15 Songs Of Peace, Love & Understanding
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Must Have Records – Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/the-woodstock-album

Van 15 t/m 18 augustus 1969 vond het Woodstock Festival plaats, in het plaatsje Bethel, New York, op een weiland van melkveehouder Max Yasgur. Het legendarische muziekfestival was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren ’60 van de vorige eeuw en van het hippietijdperk. Tijdens dit meerdaagse festival traden meer dan 30 bands en soloartiesten op. Grote namen waren o.a. Jimi Hendrix, Ten Years After, Joe Cocker, Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Joan Baez, Santana, The Who en Jefferson Airplane.

Eind april verschijnt het album ‘The Woodstock Album – 15 Songs Of Peace, Love & Understanding’ van Matthews Southern Comfort (MSC). De van oorsprong Britse band werd in 1970 opgericht door Iain Matthews. De band is nu al jaren in Nederland gevestigd en bestaat naast zanger-gitarist Iain Matthews uit Bart Jan Baartmans (gitaar, bas, mandoline, banjo), Bart de Win (keyboards, accordeon) en Eric Devries (gitaar).

In 1970 had Matthews Southern Comfort een grote hit met het nummer Woodstock, een song die Joni Mitchell had geschreven n.a.v. het Woodstock Festival. MSC heeft niet opgetreden op dat festival, maar het nummer heeft wel bijgedragen aan de status van de band.

Vorig jaar zocht MSC een manier om de band te activeren en op tournee te gaan. Toen ontstond het idee voor een eigen interpretatie van songs van artiesten die deze in 1969 op Woodstock hadden gespeeld. Het resultaat, 15 songs, is te vinden op dit nieuwe album van MSC.

Het album opent met het lekker meanderende With A Little Help From My Friends, de Lennon & McCartney compositie die tijdens Woodstock werd vertolkt door Joe Cocker & The Grease Band en ook door Richie Havens. Accordeon, akoestische gitaren en back vocals.

De zang is fraai in Bad Moon Rising van Creedence Clearwater Revival. Mooi zijn de pianoklanken in het jazzy Purple Haze, de cover van Jimi Hendrix. Mede door de harmonieën ligt 4 + 20 niet al te ver van het origineel van Crosby Stills Nash & Young. Na This Wheel’s On Fire van The Band gaat het tempo in Going Up The Country van Canned Heat omhoog en creëert de accordeon een zydecosfeertje.

Het minder bekende High Time van The Grateful Dead is een ingetogen gezongen ballad met mandoline en backing vocals. Het tempo gaat weer omhoog in de opwindende protestsong I-Feel-Like-I’m-Fixing-To-Die-Rag van Country Joe McDonald. Get Together van Richie Havens duurt iets meer dan 1½ minuut, maar de harmonieën zijn weer zeer fraai.

Evil Ways van Santana krijgt hier met orgel, piano en een mooie elektrische gitaarsolo een jazzy karakter. Tim Hardin’s If I Were A Carpenter is weer een voorbeeld van de sterke zang van Matthews. Everyday’s People van Sly & The Family Stone wijkt niet overdreven veel af van het origineel en Spinning Wheel van Blood Sweat & Tears is een soulvolle jazzy song met klaterende pianoklanken.

Mooi zijn de harmonieën in de fraai geïnstrumenteerde ballad Darlin’ Be Home Soon, tijdens Woodstock vertolkt door John Sebastian. Het slotnummer My Generation is een aparte en soms ingetogen song die behoorlijk afwijkt van de versie van The Who.

Conclusie:
Bij ‘The Woodstock Album’ komen mooie herinneringen boven. Het is een fraai luisteralbum met mooie eigen interpretaties door een stel rasmuzikanten.

Tracks:
01. With a Little Help From My Friends
02. Bad Moon Rising
03. Purple Haze
04. 4 + 20
05. This Wheel’s On Fire
06. Goin’ Up The Country
07. High Time
08. I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die Rag
09. Get Together
10. Evil Ways
11. If I Were a Carpenter
12. Everyday People
13. Spinning Wheel
14. Darlin’ Be Home Soon
15. My Generation

Website: http://iainmatthews.nl/