Review: Matt Lomeo – When You Call

 

Matt Lomeo - When You Call

Matt Lomeo – When You Call
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zanger en harmonicaspeler Matt Lomeo komt oorspronkelijk uit Utica, New York maar verblijft al geruime tijd in Memphis. Op jonge leeftijd werd Matt beïnvloed door bluesharmonica spelers als Junior Wells en George “Harmonica” Smith.

De blues speelt op het nieuwe album van Matt een bescheiden rol. Matt heeft meer ruimte gemaakt voor een soulvol geluid dat meer de soulblues kant op gaat.

De intiem deinende soulblues One More 1 & 1 opent het album. Een warm nummer waarin Matt bewijst een prima zanger te zijn en waarin zijn harmonica smachtend huilt. Unsentimental You gaat weer een heel andere kant op namelijk de kant van de calypso. Lui wiegend, uiterst ontspannen met een melancholiek geluid.

Dan is de stuwende soulpop van Accepting Applications aan de beurt. Een swingend nummer met een Motown-achtige drive waarin de harmonica van Matt een fris Stevie Wonder-achtig geluid heeft.

She Was The Best is één van de indrukwekkende soulballads op dit album. Matt bewijst hier een zeer begenadigd soulzanger te zijn, die daarnaast zijn harmonica intens laat huilen. Ook Outside Of A Song is een soulballad met de breekbaar huilende slidegitaar van Billy Watts en Matt’s huilende harmonica.

De lome soulblues When You Call zou zo uit de Hi catalogus of van the Staple Singers afkomstig kunnen zijn met zijn broeierige luie grooves. Het nummer keert later terug als Reprise in een totaal andere, fris funkende, versie. In 27 gaat Matt ineens op de huppelende countryswing toer.

Van Nuys Blues biedt Matt de gelegenheid om zijn crooner aspiraties alle ruimte te geven in een jazzy shuffle met warm orgelspel van Kevin McKendree en waarin Matt zelfs aan het scatten slaat. Why Do Cry mengt op een Willy DeVille-achtige wijze rhythm & blues en mambo.

Zowel het broeierige Take The Boulevard met Matt’s brullende harmonica als het ‘Hallelujah I Love Her So’-achtige Took My Bar And Left Me (met Teresa James als medezangeres) horen thuis in het soulblues hoekje.

Dit album van Matt Lomeo toont op een zeer aangename wijze de veelzijdigheid van deze artiest aan.

Tracks:
01. One More 1 & 1
02. Unsentimental You
03. Accepting Applications
04. She Was The Best
05. When You Call
06. Got A New Woman
07. 27
08. Take The Boulevard
09. Outside Of A Song
10. Why Do I Cry
11. Van Nuys Blues
12. Took My Bar And Left Me
13. When You Call (Reprise)

Line-up:
Matt Lomeo – harmonica/vocals
Billy Watts – guitar (Eric Burdon, Mojo Monkeys, Teresa James)
Terry Wilson – bass/co-writer 5, 8, 11, 12 (Teresa James, Eric Burdon, Jimmy Reed, Backstreet Crawler)
James Cruce – drums and percussion (J.J. Cale, Eric Clapton, John Hammond)
Teresa James – piano and vocals
Kevin McKendree – B3 and wurlitzer
Darrell Leonard – horns
Paulie Cerra – tenor sax

Website: https://mattlomeo.com/