Review: Matt Andersen – House To House

 

Matt Andersen – House To House

Matt Andersen – House To House
Format: CD Vinyl LP – Digital / Label: Sonic Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Matt Andersen is een Canadese bluesgitarist en singer-songwriter uit Perth-Andover, New Brunswick. Zijn muzikale carrière begon in 2002 met de band Flat Top uit New Brunswick. Hij trad op als hoofdact  op grote festivals, clubs en theaters in Noord-Amerika, Europa en Australië en hij heeft het podium gedeeld en getoerd met o.a. Bo Diddley, Buddy Guy, Gregg Allman, Tedeschi Trucks Band, Little Feat en Beth Hart.

Andersen heeft een behoorlijke live-reputatie opgebouwd, ook in Nederland, waar hij o.a. te zien en te horen was op Ramblin’ Roots,  Moulin Blues en Rib & Blues.  Andersen kreeg in de loop der jaren meerdere prijzen en onderscheidingen.

Begin deze maand verscheen Andersens nieuwe album ‘House To House’, de opvolger van zijn uit 2019 stammende ‘Halfway Home By Morning’.

‘House To House’ is zijn eerste geheel akoestische album. Het album is opgenomen in zijn huisstudio in Nova Scotia.

 Het openingsnummer, Other Side Of Goodbye is een kale soulblues met uitbundige zang en mooi akoestisch gitaarwerk. Dit nummer is eerder op single uitgebracht. Ook in Lookin’ Back At You en in de ballad Let Me Hold You horen we alleen de soulvolle zang en een tokkelende gitaar.

Uitbundig is de zang daarna in het gospelachtige Time For The Wicked To Rest, waarbij Andersen vocale ondersteuning krijgt van de zussen Reeny, Micah en Mahalia Smith.

Het titelnummer House To House schreef Andersen samen met Chris Robinson, de voorman van The Black Crowes. Prachtig is de akoestische gitaarsolo en Ryan Hupman is in de backing vocals te horen. Subtiel en mooi soulvol gezongen is daarna See This Through.

In All We Need zijn de Smiths sisters er weer met hun harmonieën. Na het subtiele Peace Of Mind gaat het tempo met behulp van gitarist Tom Wilson omhoog in de opwindende countryblues Burning Lights.

Mooi zijn de backing vocals van Terra Spencer in de ballad Raise Up Your Glass. Coal Mining Blues is het trieste verhaal van een mijnwerker met stoflongen. Andersen bewijst hier maar weer eens een uitstekende gitarist te zijn.

Het slotnummer is People Get Ready, de bekende gospel van Curtis Mayfield. De vocalen van de zussen Smith zijn weer fantastisch. Een perfect slotakkoord.

Conclusie:
‘House To House’ is een mooi en prettig in het gehoor liggend album.

Tracks:
01. Other Side Of Goodbye
02. Lookin’ Back At You
03. Let Me Hold You
04. Time For The Wicked To Rest
05. House To House
06. See This Through
07. All We Need
08. Peace Of Mind
09. Burning Lights
10. Raise Up Your Glass
11. Coal Mining Blues
12. People Get Ready

Line-up:
Matt Andersen – zang, gitaar
Terra Spencer – backing vocals
Reeny, Micah en Mahalia Smith – backing vocals
Ryan Hupman – backing vocals (track 5)
Tom Wilson – gitaar (track 9)

Website: https://www.stubbyfingers.ca/