Review: Mary Stokes Band – Let ´Er Roll

 

Mary Stokes Band - Let ´Er Roll

Mary Stokes Band – Let ´Er Roll
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Temperament, passie en soul…allemaal elementen, die je vaak tegenkomt in de muziek van Ierse artiesten. Zo ook op het nieuwe album van de Mary Stokes Band, de opvolger van het ‘Comin’ Home’ album uit 2021.

De band uit Dublin bestaat uit Mary Stokes (zang), Sarah Michelle (gitaar, zang), Brian Palm (harmonica), Zamo Riffman (bas), Jay Oglesby (drums) en Dermot Stokes (piano), op dit album aangevuld met Bree Harris (zang) en Pete Holidai (gitaar).

Blues vormt de hoofdmoot op dit album. Stevige blues met her en der soul en funk invloeden. Ook het psychedelische geluid van the Doors komt af en toe om de hoek kijken.

Er staat een flink aantal covers op dit album. De eerste is een cover van het Sid King nummer Let ‘Er Roll, dat opent met de kermende harmonica van Brian Palm en de snijdende gitaar van Sarah Michelle. Daarna gaat het nummer er stevig pompend vandoor met een belangrijke rol voor de krachtige, soms haast Bette Midler-achtige, stem van Mary Stokes.

De volgende cover is die van Sugar Pie DeSanto’s In The Basement. Uiteraard is het soulgehalte in dit nummer flink hoog. Een fel groovend nummer met een rauw randje.

De band gaat verder met Dearest Darling van Bo Diddley waarin de Diddley beat gemengd wordt met een Room To Move (John Mayall) energie en waarin stiekem ook fragmenten van Break On Through (the Doors) verwerkt zijn. Mean Old World, van T-Bone Walker, is een lome shuffle met loeiend harmonicawerk van Brian Palm.

Sinner Boy is een cover van, en tegelijk eerbetoon aan, Rory Gallagher. Een energiek hoekige cover met de bijtende bluesgitaar van gast Pete Holidai.

Na de luie funky blues Blues On The Moon volgt een cover van Big Walter Horton’s Have A Good Time dat hier lekker vuig pompend klinkt. As Years Go Passing By van Peppermint Harris en It Takes Time van Otis Rush klinken beiden lui en lekker intiem. Dat geldt ook voor de cover van Sonny Terry en Brownie McGhee’s I’m A Stranger Here in een semi-akoestische versie.

Big Bill Broonzy’s Too Many Drivers is een energieke, eveneens semi-akoestische cover. On Suzy’s Rooftop heeft wat weg van een funky versie van Alley Oop. In het broeierig en funky pompende I Wish You Would (Billy Boy Arnold) wordt de blues vermengd met elementen uit Dylan’s Maggie’s Farm. En dat allemaal op een Doors-achtige wijze.

De Mary Stokes Band staat met dit prima album garant voor gepassioneerde blues.

Tracks:
01. Let ‘Er Roll
02. In The Basement
03. Dearest Darling
04. Mean Old World
05. Sinner Boy
06. Blues On The Moon
07. Have A Good Time
08. As Years Go Passing By
09. It Takes Time
10. I’m A Stranger Here
11. Too Many Drivers
12. On Suzy’s Rooftop
13. Blow Wind Blow
14. I Wish You Would
15. Sinner Boy (Reprise)

Website: Facebook