Review: Martin Moro – The Lights Of Home

 

Martin Moro - The Lights Of Home

Martin Moro – The Lights Of Home
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Martin Moro Music
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

De Oostenrijkse muzikant Martin Moro behoort tot de top van de Europese fingerpicking gitaristen. Hij heeft door heel Europa en tot in de Verenigde Staten opgetreden als solo-artiest of als begeleider van folk- en bluesartiesten. Op de plaat is Moro als solo-artiest (te) zelden te horen.

Zijn vorige album (‘Polished, The Breedlove Sessions’) dateert van zo’n tien jaar geleden, een album vol met melancholieke gitaarsolo’s. Zijn nieuwe album, ‘The Lights Of Home’, borduurt daarop verder met dien verstande dat het album ook nog een paar andere kanten van de musicus Martin Moro belicht.

‘The Lights Of Home’ begint met de Martin Moro zoals we hem kennen, een mooie melancholische melodie gespeeld op de akoestische gitaar, fingerpicking style. In het nummer daarna, Sitting Here Playing, komt de multi-instrumentalist Moro aan bod. Hij bespeelt sowieso ongeveer elk instrument dat snaren heeft, zingt daarnaast en speelt keyboards. In dit nummer klinkt hij als een volleerde ‘one man country band’.

Hawaiian Breeze is weer zo’n uitmuntende gitaarsolo, die je bij het beluisteren wegvoert naar een mooi plekje onder de wuivende palmen van Hawaii Beach. En de titelsong van het album, The Lights Of Home, is Moro-solo par excellence.

Dat Martin Moro behalve snarenvirtuoos ook nog een echte ‘studio cat’ is, blijkt niet alleen uit het feit dat het album qua sound perfect geproduceerd is, maar ook uit Integrity, een song die Moro als demo loop met vocals en percussie aangeleverd kreeg van zijn vriend en percussionist Willi Platzer, met de vraag of hij ‘daar wat van kon maken’. In de studio voegde Moro gitaren in allerlei vormen (onder meer steel guitar) aan toe en maakte het geheel met wat programming tot een fraaie ‘emigrant song’.

Het nummer staat niet alleen op The Lights Of Home maar is ook te horen op Willi Platzer’s solo-album ‘Colors Of Mercy’. Een andere gastmuzikant die op ‘The Lights Of Home’ is te horen, is Christof Unterberger, die de twee sfeervolle luisterliedjes The Wind en Winter van cello-begeleiding voorziet.

A Silent Goodbye is weer Moro solo op zijn best en in Too Much Coffee spuit de coffeïne uit de speakers in een Leo Kottke-achtig up-tempo solo. Ronduit grappig is een song waarin Moro een van de minst populaire gitaarinstrumenten, de ukelele, bespeelt. Hij schreef Strum Your Worries Away ooit voor de website van een ukelele-fabrikant. Op ‘The Lights Of Home’ klinkt het nummer als een reclamespot, waarin Moro de ukelele-melodie begeleidt met een vrolijk deuntje fluiten.

‘The Lights Of Home’ is een perfect geproduceerd en vormgegeven gitaar-album van een van de allerbeste fingerpicking gitaristen van Europa en een must voor iedere (akoestische) gitaarliefhebber.

Website: https://www.martinmoro.com/

Martin Moro - The Lights Of Home - back