Review: Mark Telesca – Brand New Day

 

Mark Telesca - Brand New Day

Mark Telesca – Brand New Day
Format: CD / Label: Mosher Street Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

“The blues is my passion and therapy”. Dat is het motto van Mark Telesca, een singer-songwriter, gitarist, bassist en autheur uit West Palm Beach. En dat motto is zeer begrijpelijk als je nagaat dat Mark kanker heeft overleefd en nu elke dag als een nieuwe kans ziet.

Hij bracht twee boeken uit, ‘Bass Chops’ (2015) en ‘Love Music, Hate Cancer’ (2020).

Zijn eerste album ‘Heavy Breathing’ kwam uit in 2015 gevolgd door een album met Mick Kolassa, ‘You Can’t Do That!’ in 2018. Daarnaast was Mark te horen op het album ‘Down The Line’ van Keith B. Brown.

Op zijn nieuwe album wordt Mark bijgestaan door de harmonica van Jason Ricci, de saxofoon van Jimmy Carpenter, de gitaar van JP Soars, de piano en het orgel van Bob Taylor, de drums van Dave Bertok en de backing vocals van Marc Loren.

Geopend wordt met de krachtige stuwende blues Big Feet met de loeiende harmonica van Jason Ricci en de broeierige slide van JP Soars. Opvallende is de gelijkenis tussen Mark’s zang en de felle zang van Graham Parker.

Never Can Tell is daarna een ontspannen groovend rhythm & bluesnummer a la Delbert Mclinton met de soulvolle saxofoon van Jimmy Carpenter. De boodschap van Mark in dit nummer is dat anderen zich geen zorgen om hem moeten maken, hij heeft immers een engel die hem regelmatig liefde stuurt terwijl Mark de verleidingen van de duivel probeert te weerstaan.

Na de intiem deinende, wederom Graham Parker-achtige ballad I Pray For You volgt een fel bonkende cover van John Lee Hooker’s Burning Hell met brullend harmonicaspel en snijdend slidegtaarwerk. The Way You Move gaat op intieme wijze richting het Americana werk van Tom Petty.

Verrassend is de vrolijk huppelde cover van Simon & Garfunkel’s Mrs. Robinson en de nog verrassendere bluesy cover van Stevie Wonder’s Higher Ground. Like A Fool zou zo op het repertoire van Graham Parker & the Rumour kunnen staan.

Na het intiem deinende Ain’t Never Gonna Be The Same volgt het slotakkoord van dit album, Brand New Day. Een warm loom nummer in de beste Doobie Brothers traditie.

Een heerlijk intiem album van Mark Telesca, die hoorbaar geniet van elke nieuwe dag!

Tracks:
01. Big Feet
02. Never Can Tell
03. I Pray For You
04. Burning Hell
05. The Way You Move
06. Rain On Me
07. Mrs. Robinson
08. Higher Ground
09. Like A Fool
10. Ain’t Never Gonna Be The Same
11. Brand New Day

Website: https://www.marktelesca.com/