Review: Mark Mulholland – Revolutions Go In Circles

 

Mark Mulholland - Revolutions Go In Circles

Mark Mulholland – Revolutions Go In Circles
Format: CD – Digital / Label: Ports Of Call Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Mark Mulholland is een artiest, die veel meer aandacht verdient dan dat hij tot nu toe heeft gekregen. Het gaat hier om een singer-songwriter van Schotse afkomst, die al jaren in Mali verblijft.

Het is daarom niet vreemd dat er een groot aantal Afrikaanse artiesten op zijn nieuwe, derde, album aantreden. Drummer Tony Allen (uit de band van Fela Anikulapo-Kuti), Toumane Diabate (kora) en Baba MD (zang, kamelengoni, callabash en karanya) zijn hiervan de bekendste.

De hoofdmoot op dit album wordt gevormd door Americana nummers. Americana met een flink hoog Tom Petty gehalte dat vooral veroorzaakt wordt door het aan Petty herinnerende stemgeluid van Mark.

Dat is goed te horen in de opener Moving On. Een intiem deinend Americana nummer met heerlijk sprankelend gitaarwerk. In de sprankelende Americana van Filling Up The Silence vallen de banjo van Sean Condron en de kermende harmonica van Matt de Harp op.

In River Walk mengt het Afro geluid zich moeiteloos met de Americana in een psychedelisch bedwelmend nummer met de drums van Tony Allen en Yacouba Sissoko op instrumenten als de n’goni, taman en karanya.

Het Tom Petty gehalte is in Getting There wederom hoog via een intiem deinend Americana nummer. Walk A While is een statige ballad met de kora van Toumani Diabate en de harmonica van Matt de Harp. In de luie shuffle Mead Against The Wall hangt een gypsy jazz sfeertje met de bluesy gitaar van Mark en de bluesharmonica van Matt de Harp.

Tony Allen treedt weer aan voor de lome Afro reggae van On My Way met Yacouba Sissoko op zijn sprankelende n’goni.

Verdere hoogtepunten zijn de intieme Americana van Your Race Is Almost Run en de intieme ballad Silence Falling Slow met stemmig pianowerk van Chris Lastelle.

Het album wordt afgesloten met een cover van de folk tradition 900 Miles, onder andere bekend in de uitvoering van Bert Jansch. Samen met Baba MD zorgt Mark voor een indringende en sprankelende versie.

‘Revolutions Go In Circles’ is een zeer prettig Americana album geworden waarop Mark Mulholland bewijst dat hij in de top van dit genre thuishoort.

Tracks:
01. Moving On
02. Filling Up The Silence
03. River Walk
04. Getting There
05. Walk A While
06. Live Anywehere
07. Your Race Is Almost Run
08. Carousel
09. Mead Against The Wall
10. Silence Falling Slow
11. On My Way
12. 900 Miles

Website: https://markmulholland.net/