Review: Mark Joseph – Palisade Peach

 

Mark Joseph - Palisade Peach

Mark Joseph – Palisade Peach
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is alweer bijna zeven jaar geleden, dat de Amerikaanse zanger-gitarist Mark Joseph debuteerde met zijn ‘American Soul’ album.

Inmiddels is hij toe aan zijn vierde album. Een album, dat gevuld is met heerlijke soulvolle en funky blues en waarop Mark door een aantal klasse muzikanten wordt bijgestaan: Steve McCormick (producer, slidegitaar), Stanley Behrens (harmonica, o.a. War en Canned Heat), Jerry Jemmott (bas, o.a. Aretha Frankin en Wilson Pickett), Tony Austin (drums, Kamasi Washington), Michel Jerome Moore (drums, o.a. the Blind Boys Of Alabama en Richard Thompson), Heather Donovan (zang, o.a. Keb’ Mo’en Melody Gardot), Ryan Balthrop (gitaar), Toby Marshall (Hammond B3), Alex Steele (keyboards) en backing zang van Steph Devine en Jill Mikelion. Plus een aantal gasten.

De eerste is de van de Jerry Garcia Band bekende Melvin Seals. Hij is te horen in Deep Ellum Blues. Een lui funky nummer, ontspannen groovend met pompend Hammond B3 spel.

De tweede gast is de legendarische gitarist Albert Lee. Hij is energiek aan het “picken” in de stuwende swinger Daisy Train, dat onweerstaanbaar swingt als een….trein.

Het album wordt geopend met de Bessie Smith cover Back-Water Blues. Lekker funky uitgevoerd met een hoofdrol voor de kermende harmonica van Stanley Behrens en Mark’s bijtende gitaar. Whole World’s Got The Blues is een loom funkende blues, die door het swingende pianospel richting het werk van Dr. John trekt.

Robert Johnson’s Come On In My Kitchen (featuring Love Me In The Dark) is loom broeierig en akoestisch met een geluid dat richting Keb’ Mo’ trfekt. Producer Steve McCormick is te horen met sfeervol slidegitaarspel. Ook I Believe I’ll Dust My Broom is een Robert Johnson cover. Dit keer in een krachtig stuwende versie met een gierend Hammond B orgel en de hartstochtelijk brullende harmonica van Stanley Behrens en de loeiende slidegitaar van Steve McCormick..

Palisade Peach is vervolgens een luchtig, soulvol groovend nummer waarin de hartstochtelijk brullende harmonica opnieuw een belangrijke rol speelt naast de priemende gitaar van Mark Joseph. Na de warme bluesmambo Venice Grind sluit de intieme slowblues Sad Mississippi het album af.

Een album, dat aantoont dat Mark Joseph thuis hoort in de top van de bluesrock.

Tracks:
01. Back-Water Blues
02. Whole World’s Got The Blues
03. Come On In My Kitchen (featuring Love Me In The Dark)
04. I Believe I’ll Dust My Broom
05. Palisade Peach
06. Deep Ellum Blues
07. Daisy Train
08. Venice Grind
09. Sad Mississippi Blues

Website: https://www.markjoseph-music.com/