Review: Marisa Anderson – Still, Here

 

Marisa Anderson - Still, Here

Marisa Anderson – Still, Here
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Marisa Anderson is een gitariste, componiste en producer uit Portland, Oregon, die al geruime tijd albums uitbrengt met instrumentale gitaarnummers waarin je elementen uit de folk, blues, jazz, country maar ook uit de moderne klassieke hoek en het elektronische minimalisme tegenkomt.

Dat is ook het geval op haar zevende soloalbum ‘Still, Here’. Op dit album bespeelt Marisa alle instrumenten waarbij de gitaar of pedal steel de belangrijkste zijn.

Op twee nummers na schreef Marisa de nummers zelf. La Llorona is haar arrangement van een Mexicaanse folktraditional en Beat The Drum Slowly is haar arrangement van een Amerikaanse folkmelodie.

Haar nieuwe album opent op een bedwelmende wijze met In Dark Water waarin bedwelmende Philip Glass-achtige melodielijnen samengaan met Marisa’s gitaarspel dat zowel aan de countryblues als aan de folk van bijvoorbeeld John Fahey doet denken. Met een melancholische schoonheid van een nummer als resultaat.

The Fire This Time is een intiem warm nummer met Marisa´s warm huilende gitaarspel. De sfeer in The Low Country is een stuk somberder. Broeierig zelfs, met Marisa op de weemoedig huilende pedal steel. Het meditatieve geluid van Philip Glass komt weer aan bod in Night Air met een belangrijke rol voor de piano en de broeierige gitaar.

Dan volgen er twee warme en intieme nummers. Het folky Waking en het sprankelende folky The Crack Where The Light Gets In.

Het al eerder genoemde La Llorano is een sfeervol deinend nummer met Marisa´s galmende gitaar en de afsluiter, Beat The Drum Slowly klinkt donker en broeierig met twangend en broeierig gitaarspel.

Met het nieuwe album van Marisa Anderson kom je op een zeer weldadige wijze tot rust.

Tracks:
01. In Dark Water
02. The Fire This Time
03. The Low Country
04. Night Air
05. Waking
06. The Crack Where the Light Gets In
07. La Llorona
08. Beat the Drum Slowly

Website: https://www.marisaandersonmusic.com/