Review: Marillion – An Hour Before It’s Dark

 

Marillion - An Hour Before It’s Dark

Marillion – An Hour Before It’s Dark
Format: CD – Vinyl LP – Blu-ray – Digital / Label: earMusic
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Voor het Britse progbastion Marillion is ‘An Hour Before It’s Dark’ een jubileum want het twintigste studioalbum. Vooral in de jaren tachtig en negentig was de band populair door een aantal magnifieke platen, maar het enthousiasme onder de fans is er niet minder om geworden getuige de Marillion-weekendjes die heel wat liefhebbers op de been brengen.

Het nieuwe album is de opvolger van het prima F E A R dat al in 2016 het levenslicht zag. Verwacht van deze vijf door de wol geverfde muzikanten geen rare bokkensprongen maar ‘gewoon’ vernuftig geconstrueerde symfonische rocksongs met het uit duizenden herkenbare stemgeluid van Steve Hogarth als als middelpunt.

Opener Be Hard On Yourself is meteen al zo vintage Marillion als het maar kan: na een fraai toetsenintro met grootse koorzang ontwikkelt het nummer zich tot een bijna tien minuten durend epos van grote klasse.

Het daaropvolgende Repogram The Gene is een vrij conventioneel rocknummer, Only A Kiss is een kort instrumentaal intermezzo als introductie op het daarop volgende Murder Machines, een fijn liedje met een heerlijk refrein. Dan is het tijd voor The Crow And The Nightingale, met een slepende melodie en toevoeging van het Britse koor Choir Noir.

De twee afsluitende tracks zijn weer episch van lengte: Sierra Leone is opgetuigd met een prachtige melodie en een prachtige gitaarsolo van Steve Rothery, het bijna een kwartier durende Care is met zijn vele tempo- en sfeerwisselingen een nummer dat je elke keer opnieuw wilt horen. De progrockliefhebber weet wat hem te doen staat !

Tracks:
01. Be Hard On Yourself
02. Repogram The Gene
03. Only A Kiss
04. Murder Machines
05. The Crow And The Nightingale
06. Sierra Leone
07. Care

Website: https://www.marillion.com/

Concerten
17 oktober: Oosterpoort, Groningen
19 & 20 oktober: Muziekgebouw, Eindhoven
25 & 26 oktober: Tivoli Vredenburg/Utrecht

Marillion
picture by Forker Fotos Anne Marie Forker Photography