Review: Marcus King – Young Blood

 

Marcus King - Young Blood

Marcus King – Young Blood
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Easy Eye Sound
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dat er nog voldoende jong bloed door de bluesrock stroomt bewijst dit tweede soloalbum van zanger-gitarist Marcus King uit Greenville, South Carolina. Een nieuweling is hij zeker niet meer want al eerder verschenen er drie albums van zijn Marcus King Band.

Ondanks zijn relatieve jeugdige leeftijd heeft Marcus al de nodige shit achter de rug met drank, drugs, relatieproblemen en depressies.

Zijn nieuwste album is geproduceerd door Dan Auerbach van the Black Keys en bevat niet één slecht nummer! Daar zorgt het fabuleuze gitaarspel van Marcus wel voor!

Naast Marcus en Dan Auerbach (gitaar, mellotron en backingvocals) tref je Nick Moushon (bas, o.a. Mark Ronson), Chris St. Hilaire (drums, percussie, o.a. London Souls) en Andy Gabbard (gitaar, backing vocals, o.a the Buffalo Killers)  aan.

Het album opent met het venijnig pompende It’s Too Late. Een onweerstaanbaar Classic bluesrocknummer met de doorleefde zang van Marcus, die de nodige gelijkenis met Jack White vertoont en zijn grommende vlammende gitaar. Lie Lie Lie is een heerlijk losjes funkend nummer met logge Mountain riffs en bijtend gitaarwerk.

In het broeierige lome Rescue Me zit een duidelijk Creedence Clearwater Revival-achtig geluid (Suzie Q) vermengd met een sprankelend psychedelisch geluid a la Buffalo Springfield. Pain is duidelijk door Jimi Hendrix geïnspireerd. Een prima funky rocker die ook de fans van Pat Travers en Walter Trout zal bevallen.

De sfeer in Good And Gone is funky a la Rock ‘n’ Roll Hoochie Koo, dus zoemend groovend met splijtend hard spel van Marcus. Blood On The Tracks opent met haast Steely Dan-achtige grooves en gaat verder als een swamprocker in de beste Creedence Clearwater Revival traditie.

Hard Working Man is de terechte single van het album. Terecht want het nummer heeft een Steve Miller Band-achtige hitgarantie. Dan gaat Marcus er weer keihard tegenaan in het Mountain-achtige Aim High. Het geluid van de Britse Classic Rockers Free is te horen in zowel Dark Cloud als het funky Whisper.

Marcus eindigt zijn album met de zacht deinende, Nils Lofgren-achtige blues Blues Worse Than I Ever Had. Alleen is het natuurlijk “not done” om het nummer midden in een gitaarsolo weg te faden.

Het nieuwe Marcus King album bewijst op een fantastische wijze dat de bluesrock nog steeds voldoende toekomst heeft!

Tracks:
01. It’s Too Late
02. Lie Lie Lie
03. Rescue Me
04. Pain
05. Good and Gone
06. Blood on the Tracks
07. Hard Working Man
08. Aim High
09. Dark Cloud
10. Whisper
11. Blues Worse Than I Ever Had

Website: https://www.marcuskingofficial.com/