Review: Marcus King – Mood Swings

 

Marcus King - Mood Swings

Marcus King – Mood Swings
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Republic Records – American Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het nieuwe album van zanger-gitarist Marcus King is er eentje, die is weggelegd voor de zeer ruimdenkende bluesliefhebbers onder ons. Marcus houdt zich namelijk op dit nieuwe album vooral bezig met soul. En dan moet je denken aan het neo-soul geluid van bijvoorbeeld D’Angelo met wat Stevie Wonder, folk en Philly soul/Hi soul invloeden. En met voorgeprogrameerde ritmes.

Het album werd geproduceerd door de beroemde producer Rick Rubin en opent met het titelnummer, Mood Swings. Na een voicesample opent het nummer op een D’Angelo-achtige wijze. Met fraai galmend Curtis Mayfield-achtig gitaarspel, een bonkende drummachine en Marcus’ soulvol schurende zang.

Daarna openen luie funky drums Fuck My Life Up Again. Een dromerig nummer met weelderige orkestraties, waardoor je aan het Philly soul geluid moet denken. In het losjes sprankelende Soul It Screams worden neo-soul, folk en blues vermengd waarbij de warme mellotron klanken van Benny Brock opvallen. Door het splijtende gitaarspel van Marcus duiken er in het warm groovende Save Me wat bluesinvloeden op.

Het intieme, folky, groovende Hero doet vervolgens aan het werk van zowel Bill Withers als Paul Weller denken. Delilah is een zeer fraaie soulvolle pianoballad met een messcherp fuzzende bluesgitaar. Het sprankelende Inglewood Motel (Halestorm) is een mellow groover waarin door de synthesizer Stevie Wonder en door het gitaarwerk Curtis Mayfield invloeden opduiken.

Het intieme Bipolar Love vertoont wat country invloeden terwijl Marcus’ zang hier aan die van Frankie Miller doet denken. De swingende orgel jazz/soul van Me Or Tennessee is voorzien van een gospelgeluid. Het indringende en breekbare Cadillac sluit het album af.

Een album waarop Marcus King een dappere soulvolle wending aan zijn loopbaan geeft. Niet direct een album waar de rechtlijnige blues(rock) liefhebbers warm voor zullen lopen maar wel een album, die bij de liefhebbers van de neo-soul zal aanslaan.

Tracks:
01. Mood Swings
02. Fuck My Life Up Again
03. Soul It Screams
04. Save Me
05. Hero
06. Delilah
07. Inglewood Motel (Halestorm)
08. This Far Gone
09. Bipolar Love
10. Me Or Tennessee
11. Cadillac

Website: https://www.marcuskingofficial.com/

29 oktober: AFAS Live – Amsterdam