Review: Marcel Smith – From My Soul

 

Marcel Smith - From My Soul

Marcel Smith – From My Soul
Format: CD – Digital / Label: Little Village Foundation
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gelukkig staat er af en toe een artiest op die teruggrijpt op het geluid van de “old school” soul. Denk daarbij aan soul uit het begin van de 60’s maar ook soul uit het Stax hoekje.

Marcel Smith is zo’n artiest. Deze zanger zat als tiener in de gospelformatie the WD Gospel Singers van Willie Washington en dit gospelgeluid is nog steeds terug te vinden in zijn muziek.

Op zijn tweede album wordt Marcel bijgestaan door o.a. producer Kid Andersen, Derrick Martin (drums), the Sons Of The Soul Revivers (backing vocals), Rick Estrin (harmonica), Mike Rita (trombone) en Jim Pugh (orgel, piano).

Maar het is vooral de zang van Marcel Smith, die imponeert op dit album. Zo is hij in topvorm in de heerlijk romige swingende soul van I’m Coming Home To You. Soul in de traditie van Sam Cooke of Ben E. King. In If You Miss Me gaat hij op de warme jazzy toer waarin zijn fluwelen zang aan Aaron Neville doet denken.

De warm georkestreerde soul van What Can We Do zou zo uit het Sam Cooke (Cupid) songbook kunnen komen. Marcel is samen met the Sons Of The Soul Revivers in een krachtige vokale topvorm. Rick Estrin treedt met zijn brullende harmonica aan in de venijnige funky blues Freedom Blues. Willie Nelson’s Wake Me When It ‘s Over krijgt een zacht deinende uitvoering, compleet met intiem bluesy gitaarspel.

Drunk is een gewoonweg onweerstaanbaar swingende cover van Jimmy Liggins met een krachtige trombone solo van Mike Rita. To Be True is een wederom old school soulnummer, afkomstig van het terrein van Ben E. King. Na de mellow groover Nothing Left To Burn volgt There Goes My Used To Be, een intiem duet met Johnny Rawls.

Johnny Rawls is ook te horen in de luchtig swingende Tyrone Davis cover Turn Back The Hands Of Time. De intieme kant van Marcel Smith komt ruim aan bod in de Aaron Neville-achtige ballad My Heart Told A Lie en de satijnen soul van I Don’t Want To Take A Chance. Een nummer van een Impressions-achtige klasse.

Het lekkerst is tot het laatst bewaard. Een live uitvoering van het Bee Gees/Al Green nummer How Can You Mend A Broken Heart, opgedragen aan de overleden moeder van Marcel. Marcel gaat in dit nummer vocaal tot aan het vocale gaatje.

We hebben er weer een nieuwe soulheld bij! Zijn naam is Marcel Smith!

Website: https://www.facebook.com/marcel.smith.140

Marcel Smith - From My Soul - Back