Review: Mandoki Soulmates – A Memory Of Our Future

 

Mandoki Soulmates - A Memory Of Our Future

Mandoki Soulmates – A Memory Of Our Future
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label InsideOut Music
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

De Hongaars-Duitse muzikant László (Leslie) Mandoki startte dit internationale collectief in 1992 en bracht in wisselende samenstellingen in die tijd een dozijn albums uit, waarin hij samenwerkte met vele groten der rockaarde.

Ook bij dit nieuwe werkstuk stonden weer velen klaar om Mandoki bij te staan: Ian Anderson, Cory Henry, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Simon Phillips, Till Brönner en dochter Julia.

Op een muziekstijltje meer of minder werd niet gekeken, je hoort progrock, pop, fusion, jazz, folk en wereldmuziek. Wel opvallend: dit 12e album werd compleet analoog opgenomen op Mandoki’s oude apparatuur en de muziek werd ontwikkeld en live opgenomen in de studio in aanwezigheid van de muzikanten.

De twaalf composities komen uit de pen van Mandoki die het arrangeren overliet aan de musici. Afgetrapt wordt er met het poppy Blood In The Water waarin Jethro Tulls Ian Anderson zich uitdrukkelijk meldt. Het daaropvolgende tien minuten klokkende Enigma Of Reason start als een wereldbeatliedje om verderop te evolueren in stevige Toto-achtige rock met fusioninterventies.

The Wanderer is een aardige ballad, The Big Quit een stevige proggy track met opnieuw jazzfusionelementen. Ian Anderson duikt ook weer prominent op in het levenslustige, naar Toto knipogende Devil’s Encyclopedia, gevolgd door het wat doelloos klinkende titelstuk en tweede ballad I Am Because You Are (mooie titel!). My Share Of Your Life bevat wederom Toto-dna en wordt fraai meerstemmig gezongen, Age Of Thought een niet zo’n interessant muzikaal intermezzo.

Gelukkig is het progfusionstuk Matchbox Racing beter te verteren en dat geldt eveneens voor We Stay Loud, het album had een betere afsluiter verdiend dan het wazige, instrumentale Melting Pot. De ruim 70 minuten van ‘A Memory Of Our Future’ zijn een stevige kluif waarvoor je een echte zitkont moet hebben, maar die investering loont zich uiteindelijk wel degelijk.

Tracks:
01. Blood In The Water
02. Enigma Of Reason
03. The Wanderer
04. The Big Quit
05. Devil’s Encyclopedia
06. A Memory Of Our Future
07. I Am Because You Are
08. My Share Of Your Life
09. Age Of Throught
10. Matchbox Racing
11. We Stay Loud
12. Melting Pot

Website: https://mandoki-soulmates.com/