Review: Malcolm MacWatt – Dark Harvest

 

Malcolm MacWatt - Dark Harvest

Malcolm MacWatt – Dark Harvest
Format: CD – Digital / Label: Need To Know Music
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Malcolm MacWatt werd geboren in de Schotse Hooglanden en verblijft tegenwoordig in Londen. Op zijn derde album, ‘Dark Harvest’, is een aantal verhalende songs te horen, vormgegeven in vaak zachte, delicate folky muziek met een sombere ondertoon in de teksten.

Malcolm bespeelt een groot aantal instrumenten op dit, door Brian Brinkerhoff mede-geproduceerde, album, zoals de gitaar, de fiddle, de harmonica en de banjo.

Het eerste nummer Strong Is The North Wind handelt over de wens van de Schotten op Schotse autonomie, Een krachtig, zacht  stuwend nummer met indringende harmonicaspel. Op The Church & The Crown is Malcolm op de fiddle te horen en dit nummer gaat over de Boerenopstand in 1381. Op een weemoedige wijze met een delicaat geluid. Shannon Hynes is met haar zang te horen in het melancholiek deinende Red River Woman, dat  over racisme gaat. Dat  onderwerp is ook te oren in het triest zwevende Empire In Me met warme zang van Angeline Morrison.

Nathan Bell verzorgt de spoken words in het donkere Dark Harvest. De blues komt via de elektrische gitaar van Pat McManus aan bod in de Leadbetter cover Out On The Western Plain. Brave David Tyrie gaat over David Tyrie, die de pech had om de laatste tot dood veroordeelde gevangene in het Verenigd Koninkrijk te zijn. The Nightjar’s Fall From Grace is een sprankelend zwevend nummer over de nachtzwaluw met Dave Martin op de bodhran.

Buffalo Thunder gaat over de in Schotland geboren cowboy James “Scotty” Philips, die als redder van de Amerikaanse buffalo gezien wordt.

Bluesy gitaarwerk is opnieuw te horen in het stuwende She Told Me Not To Go. Na het intiem deinende Heather And Honey is The Last Bowman een weemoedig folknummer met Ian MacWatt op de snaredrums.

Drowsy Maggie begint als een uitbundige folkswinger en verandert in het tweede gedeelte van de song in een donker nummer met een zeer  warnge ondertoon. Het nummer gaat over het feit, dat het aantal drugsverslaafden in Schotland zeer hoog is. In het donker voortslepende Semi Scotsman laat Malcolm horen hoeveel waarde hij hecht aan het feit dat hij een Schot is.

Met het derde album van Malcolm MacWatt heb je een zeer indringend verhalend album te pakken met een prima mix van folk en Americana.

Tracks:
01. Strong is the North Wind
02. The Church & The Crown
03. Red River Woman
04. Empire in Me (feat. Angeline Morrison)
05. Dark Harvest (feat. Nathan Bell)
06. Out on the Western Plain (feat. Pat MacManus)
07. Brave David Tyrie
08. The Nightjar’s Fall From Grace
09. Buffalo Thunder
10. She Told Me Not to Go
11. Heather and Honey
12. The Last Bowman
13. Drowsy Maggie
14. Semi Scotsman

Website: https://www.malcolmmacwatt.com/