Review: Major Parkinson – A Night In The Library

 

Major Parkinson - A Night In The Library

Major Parkinson – A Night In The Library
Format: CD – 2 Vinyl LP – Digital / Label: Apollon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Noorse band Major Parkinson, uit het plaatsje Bergen, staat te boek als een prog band met melodieuze pop invloeden en wordt wel eens vergeleken met de Britse band The Cardiacs.

Er zit echter ook een totaal ander geluid in deze band. Dat blijkt wel uit hun zesde album ‘Live At The Library’, een streaming concert dat werd opgenomen tijdens de Covid lockdown.

Major Parkinson is hier op zijn puurst te horen in een bezetting waarin zowel de gitaar als de bas ontbreken.

Jon Ivar Kollbotn is een zeer intense zanger met een stemgeluid dat ergens tussen Nick Cave en Tom Waits inzit. Hij is zo intens dat je hem meerdere malen na een nummer naar adem hoort snakken. Violiste Claudia Cox zorgt voor de folkinvloeden en staat Jon een aantal keren vocaal bij met haar hemelse zang.

Pianist Lars Christian Bjørknes zorgt voor het majestueuze en soms ook donkere geluid, daarbij geholpen door de drums en percussie van Sondre Veland.

Geopend wordt met het donkere en plechtige Lover, Lower Me Down, dat door Jon’s zang overeenkomsten vertoont met de muziek van Leonard Cohen. Black River is zeer breekbaar en naarmate het nummer vordert wordt het nummer steeds intenser.

The Wheelbarrow klinkt op een Tom Waits-achtige wijze krachtig en intens. Beaks Of Benevola ploegt log door op een Nick Cave achtige wijze.

In Isabel:A Report To An Academy zingt Jon samen met Claudia in een breekbare ballad waarin een typemachine als percussie instrument wordt gebruikt. Baseball opent beklemmend en krijgt een frivole folkswing wending door de viool van Claudia Cox. Na de statige pianoballad Before The Helmets volgt het donkere Jonah.

Heart Of Hickory is de onstuimige vurige afsluiter van het album en ik kan mij voorstellen dat Jon af en toe buiten adem is in deze ADHD pomper.

Dit livealbum van Major Parkinson laat op een zeer indrukwekkende wijze een intense nieuwe kant van deze band horen.

Ik kan dit album dan ook ten zeerste aanraden aan de fans van Nick Cave, Leonard Cohen en Tom Waits!

Tracks:
01. Lover, Lower Me Down
02. Black River
03. The Wheelbarrow
04. Beaks Of Benevola
05. Strawberry Suicide
06. Isabel: A Report To An Academy
07. Baseball
08. Night Hitcher
09. Before The Helmets
10. Jonah
11. Heart Of Hickory

Website: https://majorparkinson.bandcamp.com/album/a-night-at-the-library