Review: Madrugada – Chimes At Midnight

 

Madrugada – Chimes At Midnight

Madrugada – Chimes At Midnight
Format: CD – LP – Digital / Label: Warner Music Norway
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Wat zou de popmuziek zijn zonder progressie. Wat als de Beatles niet de stappen hadden gemaakt die leiden tot ‘Sgt. Pepper’? Of denk aan de verschillende personages die David Bowie in zijn carrière hanteerde. En zo zijn er natuurlijk nog veel namen te bedenken wiens ontwikkeling de muziek net weer even een andere kant op stuwde. Desondanks is het toch wel lekker dat er ook artiesten zijn die juist consequent hetzelfde blijven doen.

De Noorse mannen van Madrugada maken al sinds jaar en dag steeds dezelfde muziek. Alternatieve rock die lekker aanschurkt tegen de blues. Minimalistisch in uitvoering maar doeltreffend in het gevoel van verdriet en schoonheid.

Waar het ter vergelijking bij het als een band als Tindersticks permanent middernacht is, is het moment van Madrugada die eerste zonnestralen op een mistige dag. Sereen, wat pastoraal maar altijd ontroerend.  Ook na vijf eerdere albums, waar precies hetzelfde gebeurde.

Een andere stijl op een volgende album is ook bijna niet voor te stellen. Het geluid van de band zo logisch maar ook zo uniek eigen dat iets anders volkomen onlogisch zou zijn. Meer volume, grote refreinen of tempowisselingen past simpelweg niet in deze muziek. Laat anderen maar nieuwe genres bedenken, aan deze parels mag absoluut niets veranderen.

Tracklist:
1. Nobody Loves You Like I Do
2. Running From The Love Of Your Life
3. Help Yourself To Me
4. Stabat Mater
5. Slowly Turns The Wheel
6. Imagination
7. Dreams At Midnight
8. Call My Name
9. Empire Blues
10. Wou Promised To Wait For Me
11. The World Could Be Falling Down
12. Ecstasy

Website: https://madrugada.no/

De band komt in maart het album live presenteren:
20 maart – 013 Tilburg
21 maart – Paradiso Amsterdam.
(
Dit natuurlijk ook wel deels afhankelijk van de maatregelen rondom Covid-19)