Review: Luther Dickinson – Magic Music For Family Folk

 

Luther Dickinson - Magic Music For Family Folk

Luther Dickinson – Magic Music For Family Folk
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Antone’s Records – New West Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter Luther Dickinson (18 januari 1973, Memphis, Tennessee) is de zoon van de legendarisch producer, pianist en zanger Jim Dickinson (1941 – 2009). Luther groeit op met het spelen van concerten. Geïnspireerd door artiesten als Otha Turner, R.L. Burnside en Junior Kimbrough richt Dickinson in 1996 The North Mississippi Allstars op. Daarnaast is hij ook als solo-artiest actief. Zijn solodebuutalbum ‘Onward And Upward’ verschijnt in 2009.

Deze maand kwam Luther Dickinson met een nieuw album, ‘Magic Music For Family Folk’. Dit album is een verzameling van favorieten uit zijn kindertijd die hij voor de lol thuis met familie en vrienden heeft opgenomen. Dickinson wilde deze liedjes delen met zijn kinderen en de kinderen van zijn vriend, en zijn dochters laten kennismaken met het plezier van het leren, uitvoeren en opnemen van muziek die zijn vader met hem deelde.

De opnamen werden grotendeels in 2017 gemaakt tijdens etentjes, logeerpartijtjes en speelafspraken, hetzij in een sociale setting in gezinsstijl, hetzij terwijl de kinderen sliepen. Dickinson heeft de ruwe opnamen op cd’s gebrand voor vrienden en voor in de gezinsauto. In 2023 besloot hij de ruwe opnamen met een aantal andere musici verder af te maken. Zijn dochters hebben een paar nummers opnieuw ingezongen.

Bij het door Homer Banks geschreven openingsnummer Are you sure denkt Dickinson vooral terug aan de versie van The Staple Singers uit 1972. Meeslepende harmoniezang en bluesy gitaarwerk. Het nummer is ook op single uitgebracht. They All Ask For You is oorspronkelijk een funky nummer van The Meters uit 1975. Dickinson c.s. maken er een akoestische versie van met wederom mooie harmonieën.

Crawdad, een traditional uit de vroege 20e eeuw, is een zeer ontspannen akoestische song, waarbij de harmonieën weer zeer prettig zijn. Mooi is het drumwerk van Sharde Thomas in de traditional Old Blue. Het hoogtepunt van het album is wat mij betreft Beulah Land, een spirituele hymne die vooral bekend is in de uitvoering van Mississippi John Hurt. De rustige percussie en de fife van Thomas en de prachtige soulvolle zang van zangeres Yola transformeren het nummer tot een pareltje.

Mooi en ingetogen wordt er weer geïnstrumenteerd en gezongen in de traditional Old Hen. Fraai is de banjo van Allison Russell in Turkey In The Straw, een folksong uit de 19e eeuw. Chicken van Mississippi John Hurt is een akoestische countryblues met een lekkere contrabas van Amy LaVere.

Boom Boom Boom van John Lee Hooker is hier te horen met akoestische gitaar en piano en gruizige Tom Waits-achtige zang van Dickinson. Mississippi John Hurt lijkt me een van de favorieten van Dickinson want diens Pay Day krijgt hier een uitvoering in de typische Mississippi John Hurt stijl. Het slotnummer Whatever River is door Dickinson zelf geschreven. Hij componeerde deze mooie folky song speciaal voor zijn dochters. Het nummer schetst de verbondenheid met geliefden en familietradities. Een ontroerend slotakkoord.

Conclusie:
‘Magic Music for Family Folk’  is een ontroerend mooi album.

Tracks:
01. Are You Sure
02. They All Ask’d For You
03. Crawdad
04. Old Blue
05. Beulah Land
06. Old Hen
07. Turkey in the Straw
08. Chicken
09. Boom Boom
10. Pay Day
11. Whatever River

Line-up:
Luther Dickinson – zang, gitaren, akoestische bas, Wurlitzer
Lucia, Isla Belle en Mary Lindsay Dickinson – zang
Sharde Thomas – drums, fife, zang
Lillie Mae Rische – fiddle, zang
Allison Russell – banjo, klarinet, zang
Amy LaVere – contrabas, zang
Yola – zang
Sharisse Norman – zang
Cody Dickinson – celeste, piano
Marco Giovino – drums
Jim Spake – (bas) klarinet
Jimmy Crosthwait – washboard

Website: http://www.lutherdickinson.com/