Review: Lumsk – Fremmede Toner

 

LUMSK - Fremmede Toner

Lumsk – Fremmede Toner
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dark Essence Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

We hebben er 16 jaar op moeten wachten maar eindelijk is daar dan een nieuw album van de Noorse band Lumsk. Een band uit Trondheim, die in 1999 werd opgericht en zich bezighoudt met progressieve folkmetal.

Mari Klingen (zang), Siv Lena Laugtug Sæther (viool), Eystein Garberg (gitaar), Roar Grindheim (gitaar), Espen Warankov Godø (keyboards), Espen Hammer (bas) en Vidar Berg (drums) hebben op hun nieuwe album gedichten van onder andere Nietzsche, Goethe en Swinborne op muziek gezet. Gedichten die door de Noorse autheur André Bjerke vertaald werden.

Het geluid van Lumsk grijpt vaak overduidelijk terug naar de 70’s prog van vooral de band Renaissance. Door de kristalheldere zang van Mari Klingen komt daar dan nog een Kate Bush-achtige invloed bij.

Dat is meteen al goed te horen in de opener van het album Det Døde Barn, dat al zwevend op gang komt en zich ontwikkelt tot een sprookjesachtig folkmetal nummer waarin de zang van Mari overduidelijk door Kate Bush en Annie Haslam (Renaissance) beïnvloed is.

En Harmoni is daarna een zwierig progfolk nummer, met de nadruk op prog. Een nummer vol ingenieuze breaks en tempowisselingen. De stuwende hoekige riffs en sprankelende piano maken van Auskjed een majestueus nummer. Under Linden opent als een breekbare folkballad om daarna als een Jethro Tull-achtige progdeiner verder te gaan.

Dagen Er Endt klinkt vrij donker en wordt gevolgd door Das Tote Kind met sirene-achtige zang en een krachtig rockend geluid. Met dat nummer zijn we bij de tweede helft van dit album aangeland waarin de nummers van de eerste helft veelal in een Duitstalige versie verschijnen voorzien van een totaal ander geluid. Na de intieme progfolk ballad A Match volgt het pompeus beukende Abschied.

Ook Unter Den Linden is voorzien van een krachtig rockend prog geluid. De afsluiter, The Day Is Done, is een krachtige sierlijke ballad met lichte Pink Floyd trekjes.

Het is goed dat Lumsk weer terug is. Daar zullen de liefhebbers van het betere progwerk maar al te blij mee zijn!

Tracks:
01. Det Døde Barn
02. En Harmoni
03. Avskjed
04. Under Linden
05. Fiolen
06. Dagen er Endt
07. Das Tode Kind
08. A Match
09. Abschied
10. Under der Linden
11. Da Veilschen
12. The Day is Done

Website: https://www.facebook.com/lumskmusic