Review: Luke Winslow-King – If These Walls Could Talk

 

Luke Winslow King - If These Walls Could Talk

Luke Winslow-King – If These Walls Could Talk
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ghost River Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Luke Winslow-King komt oorspronkelijk uit Michigan. Hij verbleef een lange tijd in New Orleans maar verhuisde, voor de liefde, naar Spanje.

Op zijn zevende album kreeg hij hulp van de Italiaanse bluesgitarist Roberto Luti, die een behoorlijk prominente rol op dit nieuwe album speelt. Daarnaast is de legendarische organist Reverend Charles Hodges (Al Green) te horen en The Sensational Barnes Brothers.

Het album werd geproduceerd door Dominic Davis (o.a. bekend door zijn werk met Jack White en The North Mississippi Allstars) en bevat tien, voornamelijk zeer intieme en soulvolle nummers met een Americana en bluesgeluid.

Geopend wordt met Slow Sunday June, een stuwend en toch intiem nummer. Roberto Luti is hier te horen met zijn zwevend bijtende slidegitaar. The Sensational Barnes Brothers zorgen met hun doo wop/gospelzang voor een Ry Cooder-achtige sfeer.

Honeycomb is vervolgens een ontspannen groovend nummer dat Americana invloeden vermengd met een intiem Memphis soulgeluid. Dat gebeurt ook in Love At First Sight met het soulorgel van Reverend Charles Hodges en de schroeiende slidegitaar van Roberto Luti.

If These Walls Could Talk doet heel erg aan Don McLean’s Vincent denken. Een zacht romig soulnummer met sefeervolle orgelklanken van Reverend Charles Hodges. Don’t Tell Me I Don’t Love You valt ook in de romige soul categorie met hemels snijdend slidegitaarspel en de intieme Sensational Barnes Brothers.

Lissa’s Song is een intiem akoestisch eerbetoon aan de overleden straatmuzikante Lissa Driscoll uit New Orleans, die op vorige albums met Luke samenwerkte. Watch Me Change is een dwingende ongepolijste pompende blues met de rauw zwiepende slide van Roberto Luti.

Winds Of Aragon opent intiem om vervolgens via Stones-achtige gitaarriffs te gaan rocken. Op Have A Ball laat Luke zijn fellere kant horen in een rauw groovend bluesrock nummer met splijtend hard slidegitaarspel.

Leaves Turn Brown is de smachtende afsluiter van het album. Een breekbaar  nummer waarin The Sensational Barnes Brothers met hun Bobby King & Terry Evans-achtige zang het Chicken Skin Music sfeertje van Ry Cooder doen herleven.

Met het nieuwe album van Luke Winslow King haal je een prachtig intiem en vooral soulvol album in huis!

Tracks:
01. Slow Sunday June
02. Honeycomb
03. If These Walls Could Talk
04. Don’t Tell Me I Don’t Love You
05. Lissa’s Song
06. Watch Me Change
07. Winds Of Aragon
08. Have A Ball
09. Love At First Sight
10. Leaves Turn Brown

Website: https://lukewinslowking.com/pages/about