Review: Lost Planet Airmen – Back From The Ozone

 

Lost Planet Airmen - Back From The Ozone

Lost Planet Airmen – Back From The Ozone
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

In 1967 verscheen vanuit het niets de band Commander Cody & his Lost Planet Airmen. Een band met George “Commander Cody” Frayne als frontman, die countrymuziek vermengde met een zeer gezonde dosis rock & roll, countryswing en rockabilly. De gevestigde countryorde moest niets van dit langharige tuig hebben. De rockfans echter wel. Menig concertzaal werd door de band omgetoverd tot een swingende en deinende dancehall.

Doordat Commander Cody overleed en voorgoed naar de “Ozone” vertrok viel de band uiteen.

En nu, na vijftig jaar, is de band weer helemaal terug. Met een geluid, dat nog net zo lekker klinkt als in hun beginperiode.

De band wordt gevormd door de originele Airmen Bill Kirchen (zang, gitaar), John Tich (zang, gitaar) en Bruce Barlow (bas, zang) aangevuld met Bobby Black (pedal steel), Peter Siegel (pedal steel, ex-Even Dozen Jug Band), Paul Revelli (drums), Austin de Lone (piano, zang), Andy Stein (fiddle, saxofoon) en Louise Kirchen (backing vocals).

De gemoedelijke countryswinger Ain’t Nothin’ Shakin’ opent het album met warme pedal steel klanken van Peter Siegel en de fiddle van Andy Stein. Ook Out Of My Mind zit in de deinende warme countryhoek, gezongen door Bill Kirchen.

Dan is het de beurt aan de rockabilly in het loom stuwende Feel Like I’m 21 met venijnig priemend en twangend gitaarwerk. Git It is een cover van het Bob Kelly nummer, dat ooit door Dave Edmunds opgenomen werd. Een losjes swingend rock & rol/doo-wop nummer met de rockende pedal steel van Peter Siegel en de scheurende saxofoon van Andy Stein.

De steelgitaar van Bobby Black steelt de show in de energieke countryrocker Back To Tennessee naast twangend gitaarwerk, rockende pianoklanken en de krachtige soulsaxofoon van Andy Stein. Na de lome countryrock van I Can’t Get High swingt My Window Faces The South er vrolijk huppelend op los met weergaloos fiddle en gitaarspel.

O Mama Mama is een krachtig pompend rock & rollnummer onder aanvoering van de piano van Austin de Lore. In de venijnige rocker Olivette is vlammend bluesy gitaarwerk te horen.

De Lost Planet Airmen nemen, al jodelend, afscheid met het luie On The Cowboy Trail.

Lost Planet Airmen zijn weer terug uit de “Ozone”. Alsof ze nooit weg zijn geweest!

Commander Cody kijkt vanuit de “Ozone” grijnzend toe en steekt nog maar eens een joint op….

Tracks:
01. Ain’t Nothin’ Shakin’
02. Out Of My Mind
03. Feel Like I’m 21
04. Git It
05. Wine Do Yer Stuff
06. Back To Tennessee
07. I Can’t Get High
08. My Window Faces The South
09. O Mama Mama
10. Little Bitty Record
11. Olivette
12. On The Cowboy Trail

Website: https://www.facebook.com/lostplanetairmen