Review: Lone – No. 5

 

Lone - No. 5

Lone – No. 5
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Lone is het project/band van twee legendarische namen uit de vaderlandse rockgeschiedenis: zanger Michel van Dijk en gitarist/violist Ferdinand Bakker. Hun muzikale CV bestaat o.a. uit bands als Alquin, Ekseption, Les Baroques en The Meteors.

Michel van Dijk wordt nog steeds, zeer terecht, als één van de beste Nederlandse zangers gezien en Ferdinand Bakker als een zeer veelzijdige muzikant.

Onder de naam Lone zijn ze nu toe aan hun vijfde album (album nummer vier ‘Let It Rain On Me’ verscheen als Lone Project).

Op dit album worden ze bijgestaan door drummer Kim Haworth en backing zangeressen Evelyn Bakker en Josje van Zanden.

De zeer ruime ervaring van het duo is zeer goed te horen op dit album. Een album dat vol staat met bluesy, broeierig intiem, werk.

Ze openen met de lome bluesy rocker Can I Get A Rise Out Of You waarin blijkt dat Michel van Dijk nog steeds gezegend is met een krachtige, uit duizenden herkenbare, stem. Ferdinand Bakker laat hier schrapend bluesy gitaarwerk horen.

Count Me Out heeft een Robbie Robertson-achtig broeierig geluid in een nummer met zachte grooves en de doorleefde zang van van Dijk.

Met Because Of You gaan ze de jazzy kant op via een zacht schuifelend ballad, met wat Tom Waits invloeden en zowel warm als bijtend gitaarwerk.
Na de intieme bluesy Americana van Magic Touch is het de beurt aan de warm deinende ballad Hard Times Are Coming, dat door de zang een vrij hoog soulgehalte heft.

In de stuwende bluesy rocker You Might Not Have Seen The Best Of Me neemt Ferdinand Bakker de viool weer eens ter handen. Dat doet hij ook in het ontspannen boppende Blue To Be Blue waarin hij de viool weemoedig laat krassen. A Friend klinkt bluesy op een luie ontspannen wijze en Steady As A Rock is een warm groovend nummer met prima bijtend gitaarspel.

De afsluiter van het album, Motion 301121, is voorzien van een romig reggae ritme.

Zowel Michel van Dijk als Ferdinand Bakker hoeven zich eigenlijk niet meer te bewijzen. Toch bewijzen zij met dit album, dat zij nog steeds tot de top van de Nederrock behoren!

Tracks:
01. Can I Get A Rise Out Of You
02. Count Me Out
03. Because Of You
04. Magic Touch
05. Hard Times Are Coming
06. You Might Not Have Seen The Best Of Me
07. The Liar
08. Blue To Be Blue
09. A Friend
10. Steady As A Rock
11. Motion 201121

Website: http://www.loneproject.nl/