Review: Lloyd Cole – On Pain

 

Lloyd Cole - On Pain

Lloyd Cole – On Pain
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: earMUSIC
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De Britse singer-songwriter Lloyd Cole dook gedurende de zogenaamde post-punk jaren op met zijn band the Commtions. Met hun debuutalbum ‘Rattlesnakes’ brak de band flink door.

In 1987 koos Lloyd Cole er voor om solo verder te gaan. Geheel op zijn eigen wijze. Dat bewijst zijn nieuwe soloalbum ‘On Pain’ wederom. Lloyd heeft op dit album verrassend  genoeg gekozen om zijn nummers van een flinke laag synthesizers te voorzien. En dat zonder dat de kracht van zijn nummers daardoor verloren gaat.

Het album werd geproduceerd door de van Adam & the Ants en Tears For Fears bekende producer Chris Merrick Hughes, die op het album ook de programmering van de synthesizers verzorgde.

Daarnaast zijn Blair Cowan (synthesizer, keyboards) en Neil Clark (gitaar), beiden ex-leden van Lloyd Cole & the Commotions te horen.

Ook zijn er rollen voor Dare Derby (backing vocals, ex-Lloyd Cole & the Negatives), Renée LoBou ( backing vocals, ex-Elk City, Gramercy Arms, the Melting Hopefuls), Mark Frith (synthesizer) en Jean Wasser (backing vocals, beter bekend als Joan As A Police Woman).

Het album gaat melancholisch van start met een zwevend synthesizer intro in On Pain. Lloyd’s stem is in de loop der jaren ontwikkeld tot een warm en zacht stemgeluid, minder onderkoeld dan in zijn begin jaren. Dit warm pompende nummer vertoont wat lichte The The trekjes.

Warm By The Fire gaat wat meer richting het oude Commotions geluid in een loom snijdend nummer. The Idiot is een intiem synpop eerbetoon aan de Berlijnse jaren van Iggy Pop en David Bowie. Vervolgens klinkt You Are Here Now zeer breekbaar, broeierig en psychedelisch.

Ook This Can’t Be Happening heeft een psychedelisch, Church-achtig, geluid in een heerlijk dromerig nummer. In het luchtige More Of What You Are duiken zowel Kraftwerk als Pet Shop Boys invloeden op.

Lloyd heeft het mooiste nummer voor het laatst bewaard. Wolves is namelijk een pastorale ballad met Faust-achtige synthesizer golven en een zacht tikkend geluid.

Lloyd Cole bewijst met zijn nieuwe album dat hij nog steeds meetelt als prima singer-songwriter en dat synpop wel degelijk warm en intiem kan klinken.

Tracks:
01. On Pain
02. Warm by the Fire
03. I Can Hear Everything
04. The Idiot
05. You are Here Now
06. This Can’t Be Happening
07. More of What You Are
08. Wolves

Website: https://www.lloydcole.com/