Review: Lily Locksmith – Lily Locksmith

 

Lily Locksmith - Lily Locksmith

Lily Locksmith – Lily Locksmith
Format: CD / Label: Enviken Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het debuutalbum van de Zweedse zangeres Lily Locksmith is tevens haar afscheidsalbum geworden. Tot deze droevige conclusie moet ik komen aangezien Lily in december 2021 op 37-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Zij laat slechts een aantal singles en dit album achter. Een album, dat al in 2018 werd opgenomen en waarvan de release ten gevolge van de Corona shit in eerste instantie werd uitgesteld. Na het overlijden van Lily wilde met name haar moeder dat dit album werd uitgebracht.

En wat voor een geweldig album is dit geworden. En hoe wrang is het om te horen dat we aan Lily Locksmith een zangeres van wereldformaat verloren zijn. Lily beschikte namelijk over een enorm krachtig en rauw stemgeluid waarmee ze zich zo in het rijtje powerhouse zangeressen, dat aangevoerd wordt door Etta James kan scharen.

Gitarist Chris Bergström draagt met zijn spel ook voor een groot deel bij aan het rauwe en krachtige geluid van dit album. Zijn smerig raggende riffs openen When I Put The Blues On You. Een rauwe shuffle met de sprankelende twanggitaar van Chris en de zeer soulvolle zang van Lily.

Ook de pompende en boppende blues Praying is voorzien van een lekker smerig geluid met Lily’s loeiende powerzang. In de boppende rockabilly van Bad stelen de venijnige gitaar van Chris en de felle brutale zang van Lily de show.

De cover van Nick Curran’s Player stampt stuwend voort met zwiepend gitaarspel van Chris. De klassieker Further Up The Road heeft een loom swingende uitvoering gekregen met lekkere rauwe zang.

Lily overtuigt wederom op een zeer bluesy wijze in de hoekige luchtige swinger Burnt Toast And Black Coffee. De rauw zoemende rocker You Gotta Try heeft en onweerstaanbare drive.

In Last Night bewijst Lily dat zij ook met een zwoele soulballad overweg kon. Een nummer met een I’d Rather Go Blind/I Shall Be Released geluid. I Tried spettert er weer lustig op los met gemeen gitaarwerk van Chris. In de lome gonzende shuffle You Did Me Wrong duikt een Elmore James geluid op.

De breekbare, luie Bo Diddley cover What Do You Know About Love bewijst opnieuw dat Lily een zeer krachtige zangeres was.

Dit debuutalbum van Lily Locksmith overtuigt op alle fronten. Wat is het toch eeuwig zonde, dat Lily er niet meer is. Opdat zij niet vergeten wordt…….

Tracks:
01. When I Put The Blues On You
02. Praying
03. Bad
04. Last Night
05. Player
06. Farther Up The Road
07. Burn Toast And Black Coffee
08. You Gotta Try
09. I Don’t Need
10. No Use But O’Well
11. When It’s Good Enough For You
12. I Tried
13. Can’t Believe You Wanna Leave
14. Catfight
15. You Did Me Wrong
16. What Do You Know About Love