Review: Lil’ Jimmy Reed with Ben Levin – Back To Baton Rouge

 

Lil’ Jimmy Reed with Ben Levin - Back To Baton Rouge

Lil’ Jimmy Reed with Ben Levin – Back To Baton Rouge
Format: CD – Digital / Label: Nola Blue Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het is heerlijk om zo af en toe eens een album vol “down home blues” te horen. Blues ontdaan van alle poespas en teruggebracht tot de rauwe ongepolijste kern. Het album ‘Back To Baton Rouge’ van Lil’ Jimmy Reed en Ben Levin is zo’n album.

Lil’ Jimmy Reed werd als Leon Atkins geboren Hardwood, LA, en kreeg de bijnaam Lil’ Jimmy Reed van de blueslegende Jimmy Reed zelf.

De inmiddels 85-jarige zanger, gitarist en harmonica speler werkt op dit  album samen met de 23-jarige pianist Ben Levin uit Cincinnati, die hevig beïnvloed werd door pianisten als Professor Longhair, Otis Spann en Pinetop Perkins.

Zij speelden voor het eerst samen op Levin´s ‘Take Your Time’ album. Die samenwerking smaakte naar meer en bijgestaan door Aron Levin (Ben´s vader, gitaar), Walter Cash Jr. (bas), Ricky Nye (drums) en Miss Shorty Starr (drums) hebben ze hun album gevuld met ontspannen swingende bluesnummers.

De eerste is Jimmy Reed’s Down In Virginia met de losjes rockende piano van Ben Levin, de warme bluesstem van Lil’ Jimmy Reed en zijn hard kermende harmonica. Ook They Call Me Lil’ Jimmy is een luie ontspannen shuffle met bijtend gitaar werk. In Cincinnati’s The Place To Be gaan ze op de luie funky toer met pittig bijtend funky gitaarspel.

De cover van Joe Liggins’ In The Wee Wee Hours is een luie maar soepele rocker met stuwend pianospel. De brullende harmonica van Lil’ Jimmy speelt een voorname rol in de gestaag voortpompende blues I’m The Man Down There en de ongepolijste pomper A String To Your Heart .

Slim Harpo’s Mailbox Blues is een warm deinende bluesmambo, die het album afsluit.

Een lekker album vol met down home Louisiana blues!

Tracks:
01. Down in Virginia
02. They Call Me Lil’ Jimmy
03. Wish You Wouldn’t
04. Cincinnati’s the Place to Be
05. Back to Baton Rouge
06. In the Wee Wee Hours
07. Engine Light
08. I’m the Man Down There
09. A String to Your Heart
10. Mailbox Blues

Website:
https://www.liljimmyreed.com/
https://benlevinpiano.com/