Review: Lightnin Malcolm – Eye Of The Storm

 

Lightnin Malcolm - Eye Of The Storm

Lightnin Malcolm – Eye Of The Storm
Format: CD / Label: Whiskey Bayou Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Hill Country lijkt wel aan een hernieuwde opmars bezig, North Mississippi Allstars waren dit jaar in ons landje, evenals Cedric Burnside. Een van de gemene delers tussen voorgaande vaandeldragers is Lightnin Malcolm en van zijn hand verschijnt nu een nieuw album met de titel ‘Eye Of The Storm’.

Malcolm was onderdeel van de tour bezetting van North Mississippi Allstars en co-founder van The Wrecking Crew samen met Cedric Burnside. En speelde samen met R.L Burnside en T Model Ford. Genoeg ervaring en gelegenheid om in de keukens van de grootmeesters te kunnen snuffelen dus. Hoogtijd voor wat meer erkenning als solo artiest. En met deze jongste plaat brengt hij zijn totaal op drie solo albums.

‘Eye of The Storm’ is een zeer geslaagd Hill Country album geworden waarop Lightnin zich vloeiend heen en weer beweegt tussen de wat meer traditionele wijze van spelen en de ietwat conventionelere structuur van liedjes. Welke aanpak hij echter ook verkiest, het werkt uitstekend in de nummers.

Hij wordt bijgestaan door de uitstekende drummer Brady Blade die de kenmerkende Hill Country manier van drummen uitstekend beheerst. Het is bijna onmogelijk om niet met je voet of vingers mee te tikken op het ritme van zijn slagen. Samen met Tony Hall ,die de bassist van dienst is, wordt er een zeer fijne structuur gelegd voor Lightnin om zijn kunsten op te vertonen. Het album is geproduceerd door niemand minder dan Louisiana Hero Tab Benoit die zelf ook wel eens de drumsticks ter hand nam tijdens de opnames.

Samen spelen in deze formatie voelde alsof hij de sleutels had gekregen van een Ferrari verklaarde Lightnin eerder, nou schijnt smaak voor wat betreft auto’s zeer persoonlijk te zijn maar als een Ferrari voor hem gelijk staat aan een vet, ronkend en retesexy stukje muziek…dan sluit ik me er gaarne bij aan.

Lightnin Malcolm vind zijn plezier in het spelen van muziek en of hij dat nou doet in concertzalen, clubs of op de veranda ergens in de zuidelijke staten van Amerika …het maakt hem niet uit. Misschien is dat wel tekenend voor de 48-jarige  inwoner van Holly Springs, die zelf ook de titel van vaandeldrager verdiend.

Tracks:
01. Lord Above
02. Crawlin Baby
03. Eye of the Storm
04. Modern Reminder
05. Jungle
06. Latest Devil
07. Provide
08. Lift Us Up
09. Louisiana Breeze
10. Too Many Nights
11. Let’s Get Together

Line-up:
Lightnin Malcom: Guitars & Vocals
Brady Blade: Drums
Tab Benoit: Drums
Tony Hall: Bass Guitar

Website: https://www.lightninmalcolm.com/home