Review: Liam Gallagher & John Squire – Liam Gallagher & John Squire

 

Liam Gallagher & John Squire - Liam Gallagher & John Squire

Liam Gallagher & John Squire – Liam Gallagher & John Squire
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Warner Music
Release: 2024

Tekst: Danny van den Deijssel

Voor de muziekliefhebbers die bij de naam Gallagher gelijk aan Oasis denken en afhaken, niet doen!

Waar Noel Gallagher na het uiteenvallen van Oasis al meerdere goede platen heeft afgeleverd, niet zo gek want hij was toch wel de meer getalenteerde van de broertjes Gallagher, is dit Liam nog niet helemaal gelukt. Zijn project ‘Beady Eye’ kwam niet verder dan slechts een album en dat scoorde toch beduidend minder dan het debuurt van Noels’s ‘High Flying Birds’. Ergens moet dit Liam toch dwars gezeten hebben denk ik.

In 2022 nodigde hij niemand minder dan John Squire (ex-Stone Roses) uit om mee te spelen tijdens zijn show op Knebworth. Dit bleek goed te bevallen en het duo klom vervolgens samen in de pen om meer uit deze samenwerking te halen. Ze namen er even de tijd voor maar inmiddels heeft hun eerste album het levenslicht gezien.

Het album telt slechts 10 nummers en duurt niet langer dan 40 minuten. Je zou kunnen zeggen best kort als je er twee jaar over doet. Toch mag dit de pret allerminst drukken. De nummers zitten stuk voor stuk goed in elkaar, de invloed van John wellicht. De vocalen worden op alle nummers door Liam verzorgd, zijn kenmerkende stemgeluid valt natuurlijk gelijk op. De eerste single Just Another Rainbow doet me dan ook wel een beetje denken aan All In My Mind van het Oasis album Heathen Chemistry.

Toch klinkt het zeker niet als Oasis. Dit album is echt wel wat meer dan het zoveelste britpop album als je het mij vraagt. Een stuk volwassener zou ik zeggen en ook wel wat gevarieerder denk ik. In I’m a Wheel zijn bijvoorbeeld overduidelijke blues invloeden te horen en dat is niet iets wat je direct verwacht bij deze twee muzikanten uit Manchester.

Verder vallen de gitaarpartijen op deze plaat echt op. Je merkt aan alles dat John Squire niet zo maar een gitarist is, maar absoluut weet wat hij doet. Maar zoals Liam er zelf over zei: “I think even when you take all the fucking guitars off, you can play the songs all on acoustic and they’ll all still blow your mind”

Om terug te komen op mijn opening. Op dit wapenfeit van Liam staan een aantal echt goede tracks en zoals ik zei, de gitaarpartijen zijn echt van hoog niveau. Ja je moet van Liam’s stem houden en die zal je zeker aan Oasis doen denken, maar dit album verdient het in mijn ogen echt om beluisterd te worden.

Tracks:
01. Raise Your Hands
02. Mars to Liverpool
03. One Day at a Time
04. I’m a Wheel
05. Just Another Rainbow
06. Love You Forever
07. Make It Up as You Go Along
08. You’re Not the Only One
09. I’m So Bored
10. Mother Nature’s Song

Website: https://www.gallaghersquire.com/