Review: Leyla McCalla – Breaking The Thermometer

 

Leyla McCalla - Breaking The Thermometer

Leyla McCalla – Breaking The Thermometer
Format: CD – Digital / Label: ANTI-
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met de intieme muzikale wereld van Leyla McCalla! Een multi-instrumentaliste uit New Orleans, die op haar vijfde album een prachtige mix van eigen werk, traditionele Haïtiaanse muziek, voicesamples en covers tot een intrigerend geheel maakt.

Je zou Leyla kunnen kennen als lid van Carolina Chocolate Drops, een string band, die oude rootsmuziek, blues en jazz van een nieuw en geheel eigen geluid voorzag.

Op haar nieuwe album, dat geproduceerd werd door Kevin Ratterman, wordt Leyla bijgestaan door Shawn Myers (drums, percussie), Pete Olynciw (elektrische gitaar, contrabas), Jeff Pierre (tanbou), Nahum Johnson Zdybel (gitaar) en op één nummer Melissa Laveaux (zang). Leyla zingt en bespeelt de cello, tenorbanjo en gitaar.

Het album begint met een zacht ruisende branding waarna Leyla’s warme contrabas een heerlijke lome groove neerlegt in Nan Fon Bwa. Leyla vertelt het verhaal van haar Haïtiaanse afkomst in dit sprankelende nummer.

Fort Dimanche begint met de tere tenorbanjo en ontwikkelt zich tot een intieme tropische deiner. Bon Appétite Messieurs is gevuld met een spoken word sample, die begeleid wordt door dreunende percussie. Dit nummer gaat over in het lome Le Bal Est Fini. Een heupwieger waarin ook ruimte is voor de grimmige rockgitaar van Pete Olynciw

Het fluwelen stemgeluid van Leyla vervult een belangrijke rol in het weemoedige Dan Reken. Dodinin is een onweerstaanbaar loom funkend nummer met de nodige latin invloeden.

You Don’t Know Me is een cover van een nummer van Caetana Veloso. Een mellow groover met een licht bluesy geluid via het zacht prikkende gitaarwerk, die trouwens ook bij vlagen schurend fuzzt.

De Afrikaanse invloeden zijn volop aanwezig in het stuwende percussieve Artibonite. Het hemels zwevende Memory Song met smachtende soulvolle zang van Leyla behoort tot de hoogtepunten van dit album, samen met het aan Amazing Grace herinnerende Boukman’s Prayer.

Het vijfde album van Leyla McCalla is een bijzonder en bijzonder prettig, avontuurlijk album, dat aan te raden is aan de liefhebbers van het betere World Music werk!

Tracks:
01. Nan Fon Bwa
02. Fort Dimanche
03. Bon Appétite Messieurs
04. Le Bal Est Fini
05. Dan Reken
06. Dodinin
07. Ekzile
08. Pouki
09. You Don’t Know Me
10. Jean And Michele
11. Vini Wè
12. Artibonite
13. Still Looking
14. Memory Song
15. Boukman’s Prayer

Website: https://leylamccalla.com/