Review: Leo Lyons Hundred Seventy Split – Movin’ On

 

Leo Lyons Hundred Seventy Split - Movin’ On

Leo Lyons Hundred Seventy Split – Movin’ On
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Flatiron Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De bluesrockers onder ons zullen hem zeker kennen, bassist Leo Lyons. Hij was gedurende de 60’s en 70’s lid van de Britse band Ten Years After, de band rond de legendarische gitarist Alvin “Captain Speedfingers” Lee. Een band, die het zelfs tot het Woodstock Festival schopte.

Nadat de band in 1974 uiteen viel vonden er later nog wat reünies plaats en werd er zelfs een nieuw album opgenomen met de titel ‘About Time’ (1989).

Gitarist Alvin Lee verliet de band om solo verder te gaan. Hij overleed in 2013. De overige bandleden gingen verder met de band met Joe Gooch als vervanger van Alvin Lee waarmee het album ‘Now’ in 2003 werd opgenomen. In 2014 stopten Gooch en Leo Lyons met Ten Years After waarna ze de band Hundred Seventy Split begonnen en zes albums uitbrachten.

En nu is er album nummer 7, dit keer als ‘Leo Lyons Hundred Seventy Split’ waarop Lyons en Gooch aangevuld worden door drummer Damon Sawyer (uit de Mick Ralphs Blues Band).

Mocht je dan denken dat een band met een bluesrock veteraan ietwat gezapig zou klinken, dan zit je er volkomen naast!

Dit nieuwe album is namelijk een regelrechte aanrader voor iedere bluesrockfan! Voor fans van zowel het jaren 70 bluesrock geluid als het modernere (denk Bonamassa) bluesrock geluid.

Het album opent met Walking In The Devil’s Shoes. Een vertrouwd klinkend bluesrock nummer met funky grooves, uitstekende zang van Joe Gooch en zijn hard bijtende gitaarwerk. Daarna is It’s So Easy To Slide een losjes swingende shuffle, die heerlijk ontspannen klinkt.

Het intiem sprankelende Heart Of A Hurricane trekt vervolgens iets meer richting de Classic Rock. Mad Bad And Dangerous is een stomende pompende rocker, die zijn titel alle eer aandoet. Joe Gooch’s schurende gitaarwerk staat centraal in het broeierige The Road Back Home.

Het intieme Meet Me At The Bottom bewijst dat deze band ook akoestisch behoorlijk fel klinkt. Na het grimmig hard groovende Sounded Like A Train volgt het broeierige funky Beneath That Muddy Water met splijtend hard gitaarwerk. Het stug doorpompende Time To Kill sluit het album op gepaste wijze af.

Leo Lyons bewijst met Hundred Seventy Split nog steeds relevant te zijn in de bluesrock!

Tracks:
01. Walking In The Devil’s Shoes
02. It’s So Easy To Slide
03. Heart Of A Hurricane
04. Mad Bad And Dangerous
05. The Road Back Home
06. Meet Me At The Bottom
07. Sounded Like A Train
08. Beneath That Muddy Water
09. Time To Kill

Website: http://www.hundredseventysplit.com/