Review: Lenny Kravitz – Blue Electric Light

 

Lenny Kravitz - Blue Electric Light

Lenny Kravitz – Blue Electric Light
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Roxie – BMG Records
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Vanaf het moment dat Lenny Kravitz (1964) zijn intrede in het muzikale universum deed met het in 1989 verschenen debuutalbum ‘Let Love Rule’, heb ik de Amerikaan gevolgd. Met zijn onweerstaanbare mix van (retro)rock, blues, soul en funk én met dat machtige stemgeluid, leverde hij het ene na het andere sterke album af, waarvan ik het in 1991 uitgekomen ‘Mama Said’ nog altijd het beste vind.

De fans moesten een aanzienlijke tijd wachten op deze twaalfde langspeler, want voorganger ‘Raise Vibration’ lag al in 2018 in de platenwinkels.

Maar dat wachten wordt beloond want ‘Blue Electric Light’ is een voortreffelijke plaat met een dozijn zelf geschreven liedjes met een heel klein beetje steun van vaste gitarist Craig Ross, overigens de enige muzikant die Kravitz bijstaat, en Tony LeMans.

Het is ruim 55 minuten genieten, te beginnen met de fijne funky binnenkomer It’s Just Another Fine Day (In This Universe Of Love) en TK421, dat leunt op het werk van Prince met opnieuw stuwend baswerk waarop het lastig stilzitten is. Dit nummer loopt over in het aanstekelijke, lieflijke Honey, dat wordt gevolgd door het zwaar groovende Paralyzed, waarin Kravitz de talkbox oftewel jappiotube (remember Peter Frampton) inzet.

Daarna het wat formulematige Human, terwijl het elektronische Let It Ride wat mij betreft geskipt had mogen worden. Gelukkig herpakt hij zich op de fraaie soulballad Stuck In The Middle, terwijl het swingende Bundle Of Joy ongetwijfeld de mensenmassa in de Ziggo Dome aan het dansen gaat krijgen.

Love Is My Religion zou je Kravitz’ versie van glamrock kunnen noemen, de funk is terug in het soulvolle Heaven. Spirit In My Heart is weer een fijne soulballad en afsluiter, tevens titelsong, is een lekkere vette midtempo rocksong.

Kravitz biedt op ‘Blue Electric Light’ geen nieuwe invalshoeken maar ook een bekend mengelmoesje kan lekker smaken !

Concerten:
1 juli, Amsterdam, Ziggo Dome
4 juli, Werchter, Rock Werchter

Tracks:
01. It’s Just Another Fine Day (In This Universe Of Love)
02. TK421
03. Honey
04. Paralyzed
05. Human
06. Let It Ride
07. Stuck In The Middle
08. Bundle Of Joy
09. Love Is My Religion
10. Heaven
11. Spirit In My Heart
12. Blue Electric Light

Website: https://lennykravitz.com/