Review: Legacy: A Tribute To Leslie West

 

Legacy: A Tribute To Leslie West

Legacy: A Tribute To Leslie West
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

Leslie West? Wie is Leslie West, zullen een boel mensen zich afvragen. En eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, al zal er een aha-erlebnis volgen wanneer je weet dat hij mede-oprichter-zanger en gitarist was van de legendarische band Mountain, wereldberoemd in heel Amerika.

Mountain scoorde in 1970 een behoorlijke hit met Mississippi Queen, dat sindsdien heel vaak gecoverd is en een flinke cultstatus heeft bereikt.

Mountain was niet zijn eerste band, dat was The Vagrants, opgericht toen hij nog in het Oosten van de VS woonde en werkte (New York en New Jersey) en deze band scoorde daar in 1966 en 1967 een paar kleine hitjes. Een van de andere leden en deels producer van de band was Felix Pappalardi, die ook werkte aan het eerste album van Cream, Disraeli Gears.

Met deze Felix Pappalardi richtte West in 1969 Mountain op, maar tussen The Vagrants en Mountain (de band) bracht hij onder z’n eigen naam een eerste soloplaat uit, getiteld Mountain.

Volgen jullie het nog? Mooi zo.

Lang verhaal kort: Mountain was in eerste instantie een kort leven beschoren. De band stopte in 1973 na het vertrek van Pappalardi, die zich steeds meer richtte op produceren, kreeg een opleving in 1974, maar dat was het. West en toenmalig drummer Corky Laing gingen samenwerken met legendarisch bassist Jack Bruce aan de “West, Bruce and Laing” projecten, bestaande uit twee studioplaten en een live registratie  die ook in Europa behoorlijk succesvol waren.

Vanaf 1981 werd Mountain weer nieuw leven ingeblazen en kwamen er met regelmaat nieuwe platen uit, naast het nodige solowerk.

Leslie West, hoewel niet bijster succesvol en bekend bij het grote publiek, was een succesvol sessiemuzikant en speelde mee op platen van o.a. The Who en Ozzy Osbourne’s ‘Under Cover’ album, waar hij de gitaarpartijen speelde op Ozzy’s cover van Mississippi Queen.

Pas in 2011 (‘Unusual Suspects’), 2013 (‘Still Climbing’) en 2015 (‘Soundcheck’) kreeg de man de muzikale erkenning van het grote publiek, met bijbehorende hoge posities in de charts.

Qua gezondheid was er in de voorgaande decennia ook al het een en ander voorgevallen; heroïne-, morfine- en cocaïneverslaving, blaaskanker, diabetes… De diabetes kostte hem uiteindelijk in 2011 z’n rechterbeen. Dat was letterlijk een jaar met ups en downs.

In december 2020 kreeg West een hartaanval en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar hij kort daarna overleed zonder nog bij kennis te zijn geweest.

Dat was maar een paar weken voordat opnames zouden beginnen voor wat een nieuwe plaat van hem zou worden. Op deze plaat zou een groot aantal topmuzikanten met hem samenspelen om door hem geschreven nummers uit z’n hele carrière opnieuw op te nemen als een eerbetoon aan de enorme klasse en eigenheid van de man.

Dat mocht niet meer zo zijn, maar het project werd in aangepaste vorm toch uitgevoerd, nu als het ultieme eerbetoon aan een van de grondleggers van de Amerikaanse hardrock.

 

Wie er allemaal meededen op welke nummers?

01. Blood of the Sun (Zakk Wylde zang en gitaar)
02. Nantucket Sleighride (Joe Lynn Turner zang, Marty Friedman gitaar)
03. Theme For An Imaginary Western (Dee Snider zang, Eddie Ojeda gitaar e.a.)
04. For Yasgur’s Farm (Joe Lynn Turner zang, Martin Barre gitaar)
05. Why Dontcha (Ronnie Romero zang, Steve Morse gitaar)
06. Sittin’ On A Rainbow (Ronnie Romero zang, Elliot Easton gitaar)
07. Never In My Life (Dee Snider zang, George Lynch gitaar)
08. The Doctor (Ronnie Romero zang, Robbie Krieger gitaar)
09. Silver Paper (Charlie Starr zang, gitaar)
10. Money (Watcha Gonna Do) – By The River (Randy en Tal Bachman zang, gitaar)
11. Long Red (Teddy Rondinelli zang, Yngwie Malmsteen gitaar)
12. Mississippi Queen (Marc Labelle zang, Slash gitaar)

Behalve op Theme For An Imaginary Western, waar Mike Portnoy (drums) en Rudy Sarzo (bas) zorgden voor de groove, bestaat op de andere nummers van dit fantastische eerbetoon de ritmesectie uit de oorspronkelijke bandleden Rev Jones (bas) en Bobby Rondinelli (drums).

Bijna alle nummers zijn ijzersterke vertolkingen en een waardig eerbetoon aan het muzikale genie dat Leslie West ontegenzeggelijk was.

Dat ik daar niet als enige zo over denk, blijkt wel uit de grote namen die meededen op deze plaat.

Website: https://www.facebook.com/lesliewestmountain