Review: Lee Fields – Sentimental Fool

 

Lee Fields - Sentimental Fool

Lee Fields – Sentimental Fool
Format: CD – Vinyl LP- Digital / Label: Daptone Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eens beginnen met een zekerheid! Als er een release op het Daptone label verschijnt weet je, als soul liefhebber, dat je met een hoogstaande soulrelease te maken krijgt. En dat is dus niet anders bij het nieuwe album van de legendarische soulzanger Lee Fields.

Deze soulzanger uit North Carolina is al sinds 1969 actief. Hij debuteerde in dat jaar met de single “Bewildered” en werd daarna veelvuldig vergeleken met James Brown. Die James Brown relatie is op dit album terug te horen in de zeer emotionele, krachtige stem van Lee Fields, die ook een aantal keer het zeer soulvolle geluid van Otis Redding benadert.

Bijgestaan door een groot aantal muzikanten uit de Daptone keuken en producer Gabriel Roth is dit nieuwe album hoofdzakelijk gevuld met ballads. Ballads, die vaak teruggrijpen op het klassieke soul geluid uit het verleden.

Zo is de opener Forever een heerlijke “old style” soulballad met de indringende smachtende stem van Lee Fields en zacht soulvol gitaarwerk. Ook I Should Have Let You Be is een ballad van het deinende soort, die qua sfeer teruggrijpt naar het geluid van Sam Cooke en de doo-wop. De volgende soulslijper dient zich aan met Sentimental Fool, dat aan het vroege geluid van the Temptations doet denken.

De funk doet zachtjes zijn intrede in de mellow groover Two Jobs met de machtige soulzang van Lee Fields en funky orgelspel. Het zacht deinende Just Give Me Your Time doet aan het intieme soulgeluid van the Impressions denken. De zang van Lee heeft hier een zeer krachtig James Brown-achtig geluid.

Na de zwoele ballad Save Your Tears For Someone New volgt de georkestreerde rhythm & blues deiner The Door. Ouderwetse soul klanken zijn vervolgens te horen in What Did I Do. Een nummer van Otis Redding/Solomon Burke-achtige klasse. Het is swingen geblazen in de funky orgeljazz van Without A Heart.

Het album wordt afgesloten met een drietal romige soulnummers. Het deinende Ordinary Lives, het Four Tops-achtige funky Your Face Before My Eyes en het haast pastorale Extraordinary Man.

Lee Fields bewijst met zijn nieuwe album dat hij totaal niets aan soulpower heeft ingeboet. Een absolute must have voor elke soulliefhebber!

Tracks:
01. Forever
02. I Should Have Let You Be
03. Sentimental Fool
04. Two Jobs
05. Just Give Me Your Time
06. Save Your Tears For Someone New
07. The Door
08. What Did I Do
09. Without A Heart
10. Ordinary Lives
11. Your Face Before My Eyes
12. Extraordinary Man

Website: https://www.leefieldsandtheexpressions.com/