Review: Ledfoot – Outsiders

 

Ledfoot - Outsiders

Ledfoot – Outsiders
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: TBC Records
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Tim Scott McConnell is een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist, die al meer dan 30 jaar vanuit Noorwegen opereert. Na aanvankelijk met een tweetal bands (The Rockats en The Havalinas) furore te hebben gemaakt in de Noorse bluesscene, treedt hij de laatste pakweg 10 jaar op als solo-artiest onder de naam Ledfoot. Hij begeleidt zichzelf op de 12-string gitaar en brengt roots en bluessongs in een stijl die doet denken aan de gunfighter en murderballads uit de 50-er en 60-er jaren. ‘Gothic Blues’ heeft Ledfoot zijn muziek al eens genoemd.

Zijn zevende album als Ledfoot is ‘Outsiders’, meer een bandalbum dan een soloalbum, met 9 nieuwe songs “about losers, outcasts and wannabees, small people with big dreams”. En inderdaad, veel te lachen valt er niet in de wereld van Ledfoot.

De invloed van Johnny Cash is zowel in de thematiek als in de uitvoering goed te horen, al is Ledfoot qua stem wat minder uitgesproken als zijn voorbeelden, naast Cash bijvoorbeeld ook Willy DeVille.

En het zijn opvallend genoeg de nummers waar de invloed van Willy DeVille in doorklinkt, die de sterkste nummers van Outsiders vormen, zoals Turn Me Into You met een mooi slidearrangement en het fraaie Old Brown Bar. Ook de Springsteen-achtige afsluiter Here In My Head mag er zijn.

Met ‘Outsider’ heeft Ledfoot een competent Gothic Blues album (“this is an album for the hopeless”) gemaakt.

Tracks:
01. Thunder And Rain
02. Destiny
03. Dead Is Dead
04. Turn Me Into You
05. I Do Believe
06. I’m The Outsider
07. Old Brown Bar
08. Better Side
09. Here In My Head

Website: https://www.ledfoot.net/