Review: Lauren Anderson – Burn It All Down

 

Lauren Anderson - Burn it all Down

Lauren Anderson – Burn It All Down
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Op haar derde album laat de Amerikaanse zangeres Lauren Anderson twee gezichten zien. Het ene gezicht is warm en soulvol en het andere behoorlijk rauw en venijnig. En beide gezichten bevallen mij zeer goed!

Lauren komt oorspronkelijk uit Chicago maar verblijft al geruime tijd in Nashville, Tennessee. Zij begon als achtjarige met klassieke piano en zanglessen. Deze zanglessen leidden er bijna toe dat we Lauren als operazangeres verloren waren. Gelukkig werd zij bekeerd tot de blues en soul en samen met haar muzikale vrienden Dan Wecht (gitaar), Matt Doctor (drums), Hutch (bas), Jonathan Smith (orgel, piano) en Joe Douglas (saxofoon, fluit) komt zij nu met een zeer overtuigend nieuw album.

Een album dat op een donkere, broeierige wijze geopend wordt door de rocker Burn It All Down. Hier is de diepe, donkere soulstrot van Lauren gelijk goed te beluisteren. Een lekker knallende opener van het album! Daarna volgt de traag schurende bluesrock van Soul Is Mine met een dreigend geluid en snijdend gitaarwerk.

In Zombie Blues klinkt de zombie in kwestie behoorlijk levendig in een uitbundig swingende shuffle met een bijtende bijdrage op gitaar van Albert Castiglia.

De soulkant van Lauren is ook ruim vertegenwoordigd op het album zoals in de luie rhythm & blues van Lose My Head waarin de stem van Lauren aan die van Joss Stone doet denken. I Know is een intiem deinende soulballad waarin Lauren’s zeer soulvolle zang prima tot zijn recht komt naast het sfeervol huilende gitaarspel en het zachte intieme soulorgel.

Ook Still Here is een zeer intieme soulballad uit het ‘I’ve Got Dreams To remember/Dark End Of The Street’ straatje.

De meer rauwe kant is volop te beluisteren in de rauw schurende bluesrock shuffle Hit The Spot met een bijdrage van gitarist John Salaway.

Fool is een onderkoelde broeierige groover met zeer intense zang van Lauren. Ook Rain Down On Me klinkt broeierig maar dan op een zachte zwevende wijze met heerlijk warm spel op de elektrische piano, zacht galmend gitaarwerk, een zeer diepe bas en een heerlijk soulorgel.

De afsluiter van het album Like A Woman is een grommend bonkend bluesrocknummer.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van dit prima veelzijdige album van Lauren Anderson.

Tracks:
01. Burn It All Down
02. Soul Is Mine
03. Zombie Blues (feat. Albert Castiglia)
04. Lose My Head
05. Tell Me Baby
06. I Know
07. Never Too Late
08. Hit The Spot (feat. John Salaway)
09. Still Here
10. Fool
11. Rain Down On Me
12. Like A Woman

Website: https://www.laurenandersonmusic.com/