Review: Larry McCray – Blues Without You

 

Larry McCray - Blues For You

Larry McCray – Blues Without You
Format: 2 Vinyl LP – CD – Digital / Label: KTBA Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Larry McCray uit Arkansas was even van de muzikale radar verdwenen maar is na zeven jaar weer helemaal terug met een nieuw album. In de tussentijd overwon hij kanker… Zijn nieuwe album werd geproduceerd door Joe Bonamassa en Josh Smith en uitgebracht op Bonamassa’s KTBA (Keep The Blues Alive) label.

Nog altijd weet Larry McCray een perfecte mix te vinden tussen de blues en soul en zijn stem heeft totaal niets aan kracht ingeboet.

Larry wordt, naast Bonamassa en Josh Smith (gitaar) bijgestaan door Reese Wynans (keyboards), Travis Carlton (bas), Lemar Carter (drums), Jade MacRae (backing vocals), Danielle DeAndrea (backing vocals), Steve Patrick (trompet), Jeff Bailey (trompet), Mark Douthill (saxofoon) en Barry Green (trombone). Daarnaast is er een aantal gastoptredens te horen.

De eerste is van gitarist Warren Haynes, die bescheiden maar schurend, te horen is in de intieme en zeer diepe soulballad Down To The Bottom. Joanna Connor gaat een gitaarduel aan met Larry in Drinkin’ Liquor And Chasin’ Women. Een fel pompend nummer met rockend pianowerk en een bijtend gierend gitaarduel.

Producer Joe Bonamassa met zijn hard snijdende gitaar is te horen in de loom groovende soulblues Mr. Easy waarin Larry het hoorbaar naar zijn zin heeft.

Het openingsnummer van het album, Arkansas, steunt op een lome funky Bo Diddley beat. Larry klinkt vocaal zeer soulvol en zijn gitaarspel is messcherp vlammend. In de lome en intiem groovende soulblues Good Die Young vraagt Larry zich af “the good die young…why am I still here?”.

Eén van de hoogtepunten van het album is de heerlijk lome slowblues Roadhouse Blues met vlammend hard gitaarspel a la Luther Allison.

Absoluut hoogtepunt is de kippenvel slowblues Blues Without You, opgedragen aan een overleden vriend van Larry. Na het broeierig groovende Don’t Put Your Dreams To Bed sluit Larry het album in zijn eentje, en dus zeer intiem, af met I Play The Blues.

Larry McCray is weer helemaal terug en is, blijkens dit album, nog steeds in een bloedvorm. Een dikke aanrader!

Tracks:
01. Arkansas
02. Without Love It Doesn’t Matter
03. Good Die Young
04. Down To The Bottom
05. Breaking News
06. Roadhouse Blues
07. Drinkin’ Liquor And Chasin’ Women
08. Blues Without You
09. Mr. Easy
10. No More Crying
11. Don’t Put Your Dreams To Bed
12. I Play The Blues

Website: http://larrymccraylive.com/