Review: Larry Darnell – I’ll Get Along Somehow – 1949-1957

 

Larry Darnell - I’ll Get Along Somehow, 1949-1957

Larry Darnell – I’ll Get Along Somehow, 1949-1957
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Larry Darnell was een rhythm & blueszanger uit Columbus, Ohio, die in de periode tussen 1949 en 1950 maar liefst zes dikke Top Tien hits scoorde in de Amerikaanse Billboard hitlijst. Ondanks dit feit verdween het succes van Larry daarna langzaam maar zeker als sneeuw voor de zon.

Larry werd in 1928 geboren en hij was op elfjarige leeftijd al populair als gospelzanger. Op vijftienjarige leeftijd ging Larry het huis uit om op te gaan treden als danser in de “burlesque show”, the Brownskin Models.

Vervolgens vertrok hij naar New Orleans om het daar als zanger te gaan proberen. Hij begon op te treden in de Dew Drop Inn en werd al snel, in 1949, getekend door het Regal label. Voor dat label scoorde hij hit na hit. Toen het Regal label echter ophield te bestaan begon Larry’s carrière ook langzaam in te storten. Hij was nog wel te zien in de film Harlem Rock & Roll Revue uit 1955. Zijn laatse opnames waren 1969 voor het Instant label. Larry Darnell stierf in 1983.

Het Jasmine label heeft de vroege opnames van Larry Darnell uitgebracht en deze opnames kenmerken zich door het heerlijke krachtige en warme bigband geluid plus de messcherpe krachtige soulvolle zang van Larry.

Het is meteen raak met de luie bigband rhythm & blues van For You My Love, een nummer van Paul Gayten. Dit Cab Calloway-achtige nummer laat direct de scherpe zang van Larry horen.

De grote hit I’ll Get Along Somehow staat in twee delen op het album. Het eerste deel klinkt smachtend romantisch en in deel twee hangt dezelfde sfeer maar dan met gesproken woord van Larry.

Voorbeelden van de krachtige bigband sound zijn het krachtig stuwende Pack Your Bags And Go, het al even krachtige Don’t Go, Don’t Go, de swinger Oh, Babe! en het rauwe duet met Mary Lou Greene in Do You Love Me, Baby. Sundown is een ontroerend mooie rhythm &blues ballad met warm deinende blazers terwijl Lost My Baby een loom bluesy nummer is.

De blues is ook te horen in het warm deinende I Love My Baby, de luie Kerstblues Christmas Blues en het even luie What More Do You Want Me To Do. Toch zijn het de energieke swingers, die er op dit album uit springen. Zoals de spetterende bigband swinger Work Baby Work, de energie big band boogie Boogie-Oogie en Better Be On My Way.

Op de laatste drie nummers gaat Larry Darnell richting het geluid van Jackie Wilson. Just Tell Me When is daar het lekkerste voorbeeld van.

Via dit album kan je op een prima manier kennismaken met het swingende big band rhythm & bluesgeluid van Larry Darnell. Een artiest, die niet vergeten mag worden!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Larry Darnell - I’ll Get Along Somehow, 1949-1957 - back