Review: Larry Campbell & Teresa Williams – Live At Levon’s!

 

Larry Campbell & Teresa Williams – Live At Levon’s!

Larry Campbell & Teresa Williams – Live At Levon’s!
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: The Royal Potato Family
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Larry Campbell (21 februari 1955, New York City) is een Amerikaanse multi-instrumentalist (gitaar, mandoline, pedal steel, banjo, viool). In de jaren ’70 en ’80 treedt Campbell regelmatig op in de snelgroeiende countryscene van New York City. Maar hij is wellicht het meest bekend als lid van de Never Ending Tour Band van Bob Dylan (1997 – 2004). Hij heeft ook ruime ervaring als studiomuzikant voor artiesten als Levon Helm, Judy Collins, Linda Thompson, Sheryl Crow, Paul Simon, BB King, Willie Nelson, Buddy en Julie Miller, Little Feat, Hot Tuna en Rosanne Cash. Hij toert met o.a. Peter Wolf, Elvis Costello, Emmylou Harris en ook regelmatig met Levon Helm. Als producer is hij actief voor o.a. Levon Helm en Jorma Kaukonen.

Larry Campbell is sinds 1988 getrouwd met zangeres-gitariste Teresa Williams. Zij was net als Larry Campbell lid van The Levon Helm Band. Als duo maakten ze ook een aantal albums. Begin februari jl. verscheen van Larry Campbell en Teresa Williams hun nieuwe album ‘Live at Levon’s!’. Het album is gedurende twee avonden in september 2019 opgenomen in de befaamde studio van Levon Helm in Woodstock, New York. In deze studio leidde Campbell meer dan 10 jaar de huisband tijdens de beruchte Midnight Ramble shows van Levon Helm (1940 – 2012), totdat deze legendarische drummer van The Band overleed. 

Het openingsnummer, het door Reverend Gary Davis geschreven Let Us Get Together, is een zeer uitbundig door Teresa Williams gezongen gospel rag. Larry Campbell’s Surrender To Love rockt stevig weg met een strakke ritmesectie, een vette gitaarsolo, een heerlijke orgelsolo en fraaie duozang.  Yeah, Yeah, Yeah van Louis Prima is een boogie met fraaie bastonen, een pedal steel en een accordeon die je in New Orleans sferen brengt.

Angel Of Darkness schreef Campbell samen met gitarist Jorma Kaukonen (Jefferson Airplane, Hot Tuna). Een stevig rockende mix van southern (blues) rock en gospel gelardeerd met uitbundige zang, gierende orgeltonen en een spetterende gitaarsolo. Ronduit schitterend is Darlin’ Be Home Soon, de door John Sebastian geschreven hit van The Lovin’ Spoonful uit 1965. Fantastische zang van Williams en een sprankelende pianosolo van Brian Mitchell.

I Ain’t Gonna Work Tomorrow van Earl Scruggs en Lester Flat is swingende bluegrass. Teresa Williams is daarna vocaal weer geweldig in de countryballad Succes, een song van Johnny Mulina. Pedal steel en tinkelende pianoklanken maken er een feest van.

Duke Ellington’s Caravan is een fenomenale instrumental met invloeden van zydeco, swing, honky tonk, rockabilly en surf. Daarna is het ruim zes minuten genieten van de door Campbell met William Bell geschreven soulballad When I Stop Loving You. Campbell speelt zeer passievol de fiddle, naast de accordeon en solerende bas in de bluegrass klassieker Old Dangerfield van Bill Monroe. Flonkerend zijn de pianosolo’s en geweldig het gitaarwerk in het rockende Big River, de hit van Johnny Cash uit 1958.

De uitsmijter is het door Campbell geschreven  It Ain’t Gonna Be A Good Night, een swampy countryrocker met uitbundige zang van Williams.  

 Conclusie:
‘Live At Levon’s!’ is een verbluffend mooi album.

Tracks:
01. Let Us Get Together
02. Surrender to Love
03. Yeah, Yeah, Yeah
04. Angel of Darkness
05. Darlin’ Be Home Soon
06. I Ain’t Gonna Work Tomorrow
07. Success
08. Caravan
09. When I Stop Loving You
10. Old Dangerfield
11. Big River
12. It Ain’t Gonna Be a Good Night

Line-up:
Larry Campbell – zang, fiddle, gitaar, pedal steel, banjo
Teresa Williams – zang, gitaar, backing vocals
Justin Guip – drums, percussie
Brian Mitchell – accordeon, harmonica, keyboards, zang
Jesse Murphy – bas, tuba, zang, backing vocals

Website: https://www.larryandteresa.com/