Review: Lara Taubman – The Gospel Of Getting Free

 

Lara Taubman - The Gospel Of Getting Free

Lara Taubman – The Gospel Of Getting Free
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De in New York woonachtige Lara Taubman groeit op in het zuiden van Virginia. Taubman wordt auteur en curator van visuele kunsten in New York City. Een aantal jaren geleden ontdekt ze dat ze ook talenten heeft om muziek te schrijven en te zingen. Ze trekt naar Canada, naar Wolfe Island, een eiland in de buurt van Kingston, Ontario en daar neemt ze in 2020 haar debuutalbum ‘Revelation’ op. Ze wordt bij het schrijven van liedjes geïnspireerd door de zgn. Old Time music, muziek waarmee ze in haar jeugd in Virginia opgroeide.

In juni verscheen haar nieuwe album ‘The Gospel Of Getting Free’. Dit album onderscheidt zich van haar vorige twee albums omdat Taubman zich, zoals ze zelf zegt, mentaal gezonder voelt dan ooit tevoren. Ze vertelt dat ze afgelopen zomer begon te werken met somatische therapie voor trauma en het veranderde haar leven snel. “Ik wilde meteen meer hoop in de muziek. Langzaam door de jaren heen, zeker door het maken van muziek, kom ik bij mijn ware zelf, minder gehinderd door trauma en duisternis, in staat om deel uit te maken van iets dat groter is dan ikzelf. Voor mij is dat vrijheid”.

Het fraai geïnstrumenteerde openingsnummer Home At Last is geïnspireerd op een persoonlijk familieverhaal van immigranten die overgeleverd zijn aan goede en kwade krachten in de wereld waarover zij geen macht hebben. Het minimalistisch gearrangeerde The Siren is een beklijvende ingetogen gezongen song met ‘donkere’ begeleiding.

Het opwekkende The Reason I Was Born is een voorbeeld dat Taubman meer hoop in haar muziek brengt. De heldere zang in het melodieuze Assyrian King is mooi. Het rustige The Odyssey gaat over liefdesverdriet. In het stevige en soms onheilspellende Sugar is verslaving het onderwerp.

Na het ‘donkere So Not Me keert in het prachtig gezongen opwekkende Sing Your Song de hoop weer terug. Love Is The Rule is stevig rockend met een snoeiharde gitaarsolo halverwege. Het album eindigt met het titelnummer The Gospel Of Getting Free. Het indrukwekkende verhaal van een magische jongen die gevangen zit in kwade krachten.

Conclusie:
‘The Gospel Of Getting Free’ is een album dat het beluisteren, zeker na een aantal malen draaien, meer dan waard is.

Tracks:
01. Home At Last
02. The Siren
03. The Reason I Was Born
04. Assyrian King
05. The Odyssey
06. Sugar
07. So Not Me
08. Sing Your Song
09. Love Is The Rule
10. The Gospel of Getting Free

Line-up:
Laura Taubman – zang
Steven Williams – drums
Paul Frazier – bas
Etienne Lytle – keys
Walter Parks – gitaren
Askold Buk – gitaren
Teddy Kumpel – gitaren

Website: https://www.larataubman.com/