Review: Lance Ferguson’s Rare Groove Spectrum – Vol. 2

 

Lance Ferguson’s Rare Groove Spectrum - Vol. 2

Lance Ferguson’s Rare Groove Spectrum – Vol. 2
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Freestyle Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Lance Ferguson is een Australische producer, DJ en gitarist uit Melbourne, die met een aantal muzikanten afkomstig uit bands als The Bamboos en Menagerie het tweede deel uit zijn Rare Groove Spectrum serie heeft opgenomen.

Denk daarbij niet aan rare grooves die rauwe diepe funk bevatten maar aan funky jazz, jazz-funk en funky latin. In die hoek houdt Lance zich op dit album op. Alle nummers zijn instrumentaal, op een enkel koortje na.

Geopend wordt met een cover van een nummer van de obscure Sunburst Band, Far Beyond, dat opent met zeer funky groovende drums en percussie en dan overgaat in een intiem jazzy en uiterst funky nummer, dat aan een band als Incognito doet denken.

Ook Carly Simon’s Why wordt gecoverd en skant even luchtig als het origineel waarbij een trompet de zang van Carly vervangt. New Morning is een samba groover waarbij het luchtige warme geluid van bijvoorbeeld Sergio Mendes komt bovendrijven.

De blazers spelen een glansrol in Hot Dog van Lou Donaldson. Soul, jazz en funky grooves gaan hier hand in hand. Door het koortje klinkt Glastonbury als een psychedelische, Hair-achtige, groover. In Estrelar van Marcos Valle hoor je loom groovende Braziliaanse samba-fusion met een intieme xylofoon en ondersteunende blazers. Daarnaast is er ook nog een superfunky bassolo te horen.

Mellow grooves zijn te horen in het Earth Wind & Fire-achtige Voo Sobre O Horioznte gevolgd door een cover van Pat Metheny’s Sueno Con Mexico, die sprankelend en loom klinkt.
De cover van Kool & the Gang’s Summer Madness is de zeer intieme mellow groovende afsluiter van dit album.

Een album, dat zeer goed van pas kan komen in een warme, broeierige zomer aan het strand.

Tracks:
01. Far beyond
02. Why
03. New Morning
04. Hot Dog
05. Glastonbury
06. Estrelar
07. Voo Sobre O Horizonte
08. Sueno Con Mexico
09. Summer Madness

Website: http://www.lanceferguson.com.au/