Review: Lady J Huston – Groove Me Baby

 

Lady J Huston - Groove Me Baby

Lady J Huston – Groove Me Baby
Format: CD / Label: Earwig Music
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Maak kennis met Lady J Huston, oftewel Joyce Ann Huston, uit St. Louis. Een zeer getalenteerde bluesdame, die zowel vocaal als op haar trompet behoorlijk weet te imponeren.

Lady J. begon als kind, samen met haar moeder Loyce Pickens Huston, als danseres en zangeres. Ze studeerde muziektheorie en compositie aan de Howard University en werkte daarna met grootheden als Albert King en Johnnie Johnson.

En nu is haar debuutalbum uit waarop ze moeiteloos laveert tussen funky blues en meer intiemere, soulvolle en jazzy blues.

Ze opent haar album met de lome shuffle Your Call, die voorzien is van krachtige blazers en uiteraard de zeer soulvolle en doorleefde stem van Lady. Mean Stud Lover’s Blues is een gestaag doorpompende shuffle met een intiem geluid met zowel de powerhouse zang  als de priemende trompet van Lady.

Er staan twee nummers op het album, waarin Lady’s moeder Loyce Pickens Huston geëerd wordt. De eerste is de lome jazzy shuffle I Want A Man Like That en de tweede de pompende shuffle 500 Pounds Of Good Gizzay waarin Lady aan het scatten slaat.

In sommige nummers blijkt Lady ook in de hoogte vokaal behoorlijk uit de voeten te kunnen zoals in de intieme soulballad Tearing Me Apart. Albert King’s Born Under A Bad Sign is in een heerlijk funky groovend jasje gestoken met lekker priemend gitaarwerk van Darryl Bassett en Jason Cooper.

De trompet van Lady speelt een voorname rol in de Coronablues van Corona You Make Me Sick!. Hide-Away is een romig schuifelend bigband bluesnummer mety het Jazz Edge Orchestra en een verrassende funky versnelling. Zowel Groove Me Baby als Messin’ ‘Round In Da Bayou zijn heerlijk intiem groovende nummers. De Etta James klassieker At Last is live te horen in een gevoelige Vegas uitvoering.

Het enige overbodige nummer op dit album is de backingtrack van Mean Stud Lover’s Blues, die totaal niets nieuws aan het origineel toevoegt,.

Dit album is een zeer prettige kennismaking met de veelzijdige bluesartieste Lady J Huston!

Tracks:
01. Your Call
02. Mean Stud Lover’s Blues
03. I Want a Man Like That
04. Tearing Me Apart
05. Born Under a Bad Sign
06. Corona You Make Me Sick! (Remix)
07. Hide-Away (Remix)
08. Groove Me Baby
09. Messin’ Around on Da Bayou (aka Messin’ ‘Round in Da Bayou)
10. 500 Pounds Good Gizzay
11. Mean Stud Lover’s Blues (Background)
12. At Last (Live)

Website: https://www.ladyjhuston.com/