Review: L & S – When The Vowels Fall

 

L & S - When The Vowels Fall

L & S – When The Vowels Fall
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tractor Notown Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Na een jaar of dertig lid te zijn geweest (en medeoprichter) van de eigenzinnige band the Ex kreeg G.W. Sok (zang), geboren als Jos Kleij, alle ruimte om zich met allerlei projecten bezig te houden zoals King Champion, the End, Sounds, OMA en nu dus L & S.

L & S staat voor de achternamen van de Franse Anthony Laguerre (gitaar, bas, drums)  en de genoemde G.W.Sok. Samen met Eric Thomas (gitaar), Jean-Michel Pires (drums) en het Orchestre Du Gradus Ad Museam onder leiding van François Legée leveren zij een zeer indrukwekkend debuutalbum af.

Indrukwekkend omdat de samenwerking tussen de eigenzinnige rock en het orkest prima samengaan. Vaak op een beklemmende donkere wijze. Rock, avant-garde, klassiek en filmische muziek gaan hier zij aan zij.

Het album opent met Brother Bomb Blues. Blues zoals je hem niet vaak tegenkomt. Een donker nummer met de aanzwellende klanken van het orkest en de praatzang van G.W. De combi van orkest en band klinkt hier overweldigend.

Utter Matter opent mat ‘Making Plans For Nigel’ (XTC)-achtige dreunende drums waarover G.W. zijn zang op ons los laat. Het nummer ontwikkelt zich tot een eigenzinnig rocknummer met stemmige strijkers en snijdend gitaarwerk.

Die strijkers openen Medicine op een tintelende sprookjesachtige wijze waarna G.W. zijn teksten declameert bijgestaan door opduikende gitaarscheuten. Halverwege barst het nummer bombastisch rockend los. Het donkere en beklemmende For You, My Love heeft flink wat Nick Cave invloeden met zijn tegendraadse orkestratie en snijdende strijkers.

Down Goes To Blue klinkt beklemmend met een ijzingwekkend mooie orkestratie. Het orkest opent Can’t Breathe op een overweldigende filmische wijze waarna de band een funky Beefheart-achtige groove neerlegt waarin G.W. op zijn Mark E. Smith best zijn teksten voordraagt.

De invloed van een band als De Kift is hoorbaar in het Nederlandstalige Krant & Schaar, dat opent met Morricone kerkklokken,

Het orkest speelt een bescheiden maar donkere rol in het breekbare, en daarom ook zo beklemmende, A Case Of Fire, dat het album op galmende en twangende wijze afsluit.

L & S is het zoveelste project van G.W. Sok, dat met zijn debuutalbum een verpletterende indruk achterlaat.

Tracks:
01. Brother Bomb Blues
02. Utter Matter
03. Medicine
04. For You, My Love
05. Down Goes To Blue
06. Can’t Breathe
07. Krant & Schaar
08. A Case Of Fire

Website: https://gwsok.nl/