Review: Kyle Culkin – Shotgun Ridge

 

Kyle Culkin - Shotgun Ridge

Kyle Culkin – Shotgun Ridge
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Tonebucker Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Voor mij is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Kyle Culkin een zeer prettige verrassing. De voorgaande twee albums zijn aan mij namelijk totaal voorbij gegaan. Kyle was in het verleden gitarist bij the Jeff Jensen Band en hij opende voor B.B. King gedurende diens 80-jarige verjaardagstournee. B.B. King was zeer te spreken over de gitaarkunsten van Kyle.

Op het nieuwe album van Kyle staat een prima mix van rockende Americana en meer intiem deinende America.

De opener van het album My Baby’s Gone is een loom swingend nummer met een behoorlijk Warren Zevon gehalte. Soulvol en voorzien van hard bijtend gitaarwerk. Die hard bijtende gitaar is opnieuw aanwezig in het lui deinende Trashy With You waarin Kyle overduidelijk in een “staat van opwinding” verkeert.

Gitaarlegende Albert Lee treedt aan in Whole Nutha Thang waarbij Kyle laat weten dat hij verleidingen als cocaïne kon weerstaan. Alleen de verleiding weerstaan van vrouwen wil maar niet lukken. De cover van Delbert  McClinton’s Two More Bottles Of Wine klinkt broeierig rauw en funky met prima priemend gitaarwerk van Johnny Hiland en de huilende lapsteel van Marty Rifkin. Little Feat’s Willing klinkt heerlijk intiem.

Creepin’ In is een huppelend duet met Jade MacRae. Max MacLauyry zingt het Willie Nelson-achtige Passing Through.

De laatste twee nummers van het album, Angels Get Their Way en Path Of Least Resistance zijn beiden heerlijk warm deinende Americana nummers.

Het derde album van Kyle Culkin hoort absoluut thuis in het rijtje van prima Americana albums van 2023!

Tracks:
01. My Baby’s Gone
02. Trashy With You
03. Whole Nutha Thang
04. Two More Bottles Of Wine
05. Willin’
06. Passing Through
07. Creepin’ In
08. Angels Get Their Way
09. Path Of Least Resistance

Website: https://www.kyleculkin.com/