Review: Kyla Brox – Live At Köniz Castle

 

Kyla Brox - Live At Köniz Castle

Kyla Brox – Live At Köniz Castle
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Pigskin Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Kyla Brox is de dochter van de Britse blueslegende Victor Brox en zij heeft overduidelijk de bluesgenen van haar vader geërfd! Dat blijkt uit het feit, dat zij de nodige Bues Awards wist binnen te slepen zoals een Award als Best Female Vocalist bij de European Blues Awards en het feit, dat  zij winnares was van de UK Blues Challenge in 2018.

Maar ook dit livealbum bewijst , dat wij met een zeer getalenteerde bluesdame te maken hebben. Een dame met een stem, die intiem en soulful kan klinken maar die ook als een “Blues Powerhouse” te omschrijven valt.

Haar nieuwe album werd live opgenomen in het Kulturhof van het Köniz Castle in Zwitserland.

Mede verantwoordelijk voor de prima kwaliteit van dit album is de band van Kyla, die bestaat uit Paul Farr (gitaar), Mark Warburton (drums) en Danny Blomeley (bas). Stuk voor stuk sublieme muzikanten.

De zeer intiem schuifelende soulblues When We’re Alone opent dit album. Een zwoel nummer met de zeer soulvolle zang van Kyla en de gitaar van Paul Farr in de hoofdrol,. Paul Farr’s gitaar klinkt zowel warm en jazzy als bluesy priemend. Vervolgens is Beautiful Day een pittig swingende shuffle, solide pompend met  vinnig gitaarwerk en weergaloos bas en drumspel.

Devil’s Bridge is daarna een intiem deinende mellow groover waarna Bloodshot Sky meer de venijnige funk kant opgaat met vlammend gitaarwerk. Pain & Glory is een indringende slowblues met warm gitaarwerk evenals Honestly Blues met dit keer intens scheurend gitaarwerk.

Bluesman’s Child swingt losjes met de verrassende dwarsfluit van Kyla, een super bassolo van Danny Blomeley en opnieuw bijtend gitaarspel van Paul Farr. Er staan twee covers op het album. De eerste is I Can’t Make  You Love Me van Bonnie Raitt, die in de handen van Kyla Brox super bluesy klinkt. De tweede is een zeer breekbare cover van Leonard Cohen’s Hallelujah.

In het van spanning zinderende If You See Him laat Paul Farr zijn Hendrix invloeden op ons los. 365 is een krachtig pompende meebruller met  opnieuw Kyla op de dwarsfluit. De ballad Don’t Let Me Fall begint met een Castles Made Of Sand achtig intro en gaat daarna verder als een soulvolle groover.

Een subliem livealbum van een sublieme zangeres met haar al even sublieme band!

Tracks:
01. When We’re Alone
02. Beautiful Day
03. Devil’s Bridge
04. Bloodshot Sky
05. Pain & Glory
06. Sensitive Soul
07. Bluesman’s Child
08. Honestly Blues
09. If You See Him
10. In the Morning
11. 365
12. I Can’t Make You Love Me
13. Let You Go
14. Don’t Let Me Fall
15. Choose Me
16. Hallelujah

Website: https://www.kylabrox.com/