Review: Kresten Osgood – Plays The Organ For You

 

Kresten Osgood - Plays Organ For You

Kresten Osgood – Plays The Organ For You
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: April Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Laat ik jullie eerst maar even geruststellen…De albumtitel van Kresten Osgood’s solodebuut wil niet betekenen, dat je hier te maken hebt met een album vol slappe achtergrondmuziek of muziek in de stijl van Meneer Cor Steijn.

Nee, het gaat hier om een heerlijk funky orgel-jazz/soulalbum van de van oorsprong drummer Kresten Osgood. Een Deense muzikant, die in het verleden in bands als Babop, Dane TS Hawk 3, The Rasmussen All Starz en Moonbow te vinden was en die albums opnam met o.a. Sam Rivers, Paul Bley en Jerome Cooper.

Een lang gekoesterde wens van hem was om ooit eens een instrumentaal album op te nemen waarop hij het Hammondorgel kon bespelen.

Eindelijk is zijn wens dus uitgekomen en met dit debuut nestelt Kresten zich gelijk aan de top van de funky organisten.

Hij wordt op het album bijgestaan door Arto Eriksen (percussie), Ludomor Dietl (drums) en Friodin Nordø (gitaar).

De meeste nummers op dit album klinken heerlijk funky. Zoals de opener Play It Back. Funky groovend in de beste Dr. Lonnie Smith traditie met heerlijk groovende drums en wah-wah gitaar en uiteraard het soulvolle orgel van Kresten.

Wildfire is een diepe funky groover met een lui maar overtuigend funky geluid dat af en toe de kant van The Meters op gaat.  Friodin Nordø laat in dit nummer een bijtende jazz-rock gitaarsolo horen. Når Lyset Bryder Frem is een luchtig groovende cover van de Deense artiest Sebastian. Een nummer waar je al swingend vrolijk van wordt.

De kreunende bijtende gitaar van  Friodin Nordø speelt een belangrijke rol in het broeierig groovende Baby Let Me Take You In My Arms en Onsaya Joy is weer een onweerstaanbaar funky nummer waarin de invloeden van Dr. Lonnie Smith weer opduiken.

De klassieker Poinciana is een luie cover, die richting de cocktail jazz gaat.

Ook de invloed van Jimmy Smith is duidelijk aanwezig op dit album zoals in het warm wiegende Dansevise en de cover van By The Time I Get To Phoenix.

Liefhebbers van funky orgelmuziek kunnen dit album blindelings aanschaffen! Een zeer overtuigend solodebuut dus van Kresten Osgood.

Tracks:
01. Play It Back
02. Poinciana
03. Wildfire
04. Når Lyset Bryder Frem
05. Baby Let me Take You In My Arms
06. Onsaya Joy
07. Dansevise
08. By The Time I Get To Phoenix

Website: https://www.krestenosgood.com/