Review: Kozmic Blue – Odyssee Blue

 

Kozmic Blue - Odyssee Blue

Kozmic Blue – Odyssee Blue
Format: CD – Digital / Label: S-Promotion Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Duitse band Kozmic Blue draait al een flinke tijd mee. De band werd in 1994 opgericht door zangeres Maggie Mackenthun (o.a. ex-Truppe Montrose) en drummer Gerhard Sagemüller (o.a. ex-Wolf Maahn en Ina Deter Band) En bestaat momenteel verder uit Yulf Hanses Ketteler (gitaar), Brahm Heidl(bas) en Pete Haaser (keyboards).

Zangeres Maggie Mackenthun is het stralende middelpunt van deze band. Haar stem vertoont akelig veel overeenkomsten met dat van Janis Joplin, dus rauw, bluesy en zeer gepassioneerd.

Qua geluid zit de band op dit album in de intieme semi-akoestische Americana hoek met daaroverheen een flinke blueslaag.

Het is niet voor niets dat het album opent met een Janis Joplin cover, Kozmic Blues. In een intiem deinende versie met de doorleefde zang van Maggie en de priemende en gierende gitaar van Yulf Hanses Ketteler. Might Makes Right is een zacht deinend Americana nummer met sfeervol cellospel en Maggie’s intieme zang.

Janis Joplin invloeden duiken op in het intieme I’ll Keep Trying waarin wat “Mercedes Benz” invloeden zitten op een sprankelende luchtige wijze.

De stemmige cello duikt nogmaals op in de Americana ballad On Slick Avenue. De Americana gaat hand in hand met de blues in het hoekig stuwende So Long. Thank You is een melancholieke bluesy ballad met een kermende harmonica, waarin Maggie ons allemaal bedankt voor het luisteren naar haar muziek. Graag gedaan Maggie!

Dezelfde harmonica is scheurend te horen in de stuwende Americana van All For You, een song die Maggie aan ons allemaal opdraagt. De heerlijk funkende bas trekt ook flink wat aandacht.

Love Is Good For Me is een overweldigend krachtig rocknummer, bluesy pompend met hard schroeiend gitaarwerk. Strong is eveneens een grimmig hard bluesrock nummer met energiek rockende Led Zeppelin-achtige riffs.

Slim Slow Rider is een intieme cover van het Van Morrison nummer waarin een heerlijke baspartij te horen is. Live At The Monterey is vervolgens een aanstekelijke swinger met een tropisch geluid.

Afgesloten wordt met een drietal livenummers. De eerste is een cover van de gospel traditional Sometimes I Feel Like A Motherless Child, verpakt in een warme aanstekelijke versie. In het intiem deinende Diamonds And Glass stelen de Janis Joplin-achtige zang van Maggie en de glijdende bas van Brahm Heidl de hoofdrollen.

Uiteraard wordt er afgesloten met een Janis Joplin cover. Me And Bobby McGee klinkt hier zeer intiem en intens.

Liefhebbers van het werk en de zang van Janis Joplin kunnen prima bij dit album van de Duitse band Kozmic Blue terecht!

Tracks:
01. Kozmic Blues
02. Might Makes Right
03. I’ll keep Trying
04. On Slick Avenue
05. So Long
06. Thank You
07. All For You
08. Love Is Good For Me
09. I Could Not Follow You
10. Strong
11. Slim Slow Rider
12. Live At The Monterey
13. Sometimes I Feel Like A Motherless Child
14. Diamonds And Glass
15. Me And Bobby McGee

Website: https://kozmicblue.com/