Review: Kooymans & Carillo – Mirage

 

Kooymans & Carillo - Mirage

Kooymans & Carillo – Mirage
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Red Bullet
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Dat George Kooymans (74) lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor zijn muzikale activiteiten bij ‘zijn’ Golden Earring niet kan voortzetten, is algemeen bekend. De afgelopen drie jaar heeft hij wel met tussenpozen gewerkt aan ‘Mirage’, het tweede album met Frank Carillo (71), de Amerikaanse muzikant die hij ontmoette tijdens de opnames voor ‘Together Alone’, het debuutalbum van Anouk. Sinds die tijd zijn Kooymans en Carillo maatjes, laatstgenoemde werkte ook mee aan enkele Earring-albums.

Het eerste album van de heren, ‘On Location’, verscheen in 2010 en werd gevolgd door een toertje door Nederland; ik mocht het gezelschap meemaken in de Osse Groene Engel, een geweldig concert. Helaas zit dat er nu niet meer in.

Terug naar het nieuwe werkstuk, net als zijn voorganger een sterke plaat met liedjes die te karakteriseren zijn als rootsy rock met fraaie melodielijnen, prachtig gezongen door de ruige strot van Carillo en het uit duizenden herkenbare geluid van George Kooymans, die zijn dochter Cassy enkele maken als backing vocaliste laat opdraven.

Opener en titelsong Mirage is een waanzinnig mooi rootsy nummer met Cassy Kooymans in een begeleidende hoofdrol; ook in het stevig rockende Sweet Revenge is George in vocale topvorm in een nummer met een heerlijke mondharmonica-inbreng, dat geldt ook voor het licht Keltische Den Of Thieves.

Carillo pakt de leiding op het bluesy rockende Where The Devil Won’t Go, flirt in Ticket To Heaven met Bruce Springsteen en samen zingen ze op het hemeltergend mooie I Wish You Were Still Here; die samenzang komt terug op het eveneens knappe nummer Living Now.

U begrijpt het: geen mindere track te bekennen en als dan als afsluiter Seasons wordt geserveerd, de hit waarmee Earth & Fire eind jaren zestig doorbrak maar nu in de versie van de componist, dan is de conclusie gerechtvaardigd: Mirage is een aanrader !

Tracklist:
01. Mirage
02. Where The Devil Won’t Go
03. Sweet Revenge
04. If I Go There
05. Den Of Thieves
06. Ticket To Heaven
07. I Wish You Were Still Here
08. Living Now
09. Crystal Cracking
10. Christmas In Gaza
11. Seasons

Website: https://homestead-guitars.com/players/frank-carillo/