Review: Kirk Nelson & Jambalaya West – Savor The Moment

 

Kirk Nelson & Jambalaya West – Savor The Moment

Kirk Nelson & Jambalaya West – Savor The Moment
Format: CD / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Los Angeles afkomstige zanger-pianist Kirk Nelson heeft in zijn muzikale carrière het podium gedeeld en opnames gemaakt met blueslegendes als Buddy Guy, James Cotton, Bo Diddley, The Neville Brothers, Kenny Wayne Shepherd en Robert Cray.

In 2018 richtte hij Jambalaya West op waarmee hij regelmatig optrad in diverse locaties in Zuid-Californië zoals The House of Blues. Tijdens de coronaperiode vielen alle optredens geannuleerd. De band realiseerde zich toen dat dit de kans was om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen. Dit resulteerde in 2021 in het uitbrengen van het album ‘Lagniappe’. Dat album bereikte in 2022 de eerste plaats in de Roots Music Report hitlijsten voor jazzy blues.

Begin januari jl. verscheen er een nieuw album van Kirk Nelson & Jambalaya West. Dit album, ‘Savor The Moment’, bevat twaalf songs, tien eigen composities en twee covers. Kirk Nelson combineert op ‘Savor The Moment’ zijn Midwest-roots en zijn West Coast-invloeden met een flinke portie New Orleans funky jazz.

Het feest begint meteen al met het openingsnummer Bounce Around. Funky jazz met trompet, bariton sax en trombone. Met Only 12 Bars In A Day komen we in de New Orleans sferen. Heerlijk die trompet van Steve Crum en de honky-tonk pianosolo van Kirk Nelson. De blazers met een vette trombonesolo van Dan Weinstein en de pianosolo swingen naast de strakke ritmesectie in Stay In Your Lane.

De trompetten en de trombone schitteren weer in het soulvol gezongen Back On Up The River. Het fijne gitaarwerk mag er ook wezen. Tom Cunningham soleert er heerlijk op los in het funky jazzy Must Be A Reason. Als het tempo zakt, zoals in het ingetogen gezongen Swing’ So Low, is het toch gewoon swingen.

Met Tamale Man, met een fameuze trompetsolo Cunningham, keren de sferen van New Orleans weer terug. De instrumental Wake Up The Rooster is pure funk met Hammond, Synths, blazers en de felle gitaarlicks van Joe Koepfli. Turn Yourself In is New Orleans jazz met klarinet, trompet, cornet, tuba en zelfs een banjo.  De ritmesectie Mitch Montrose en Brian Beal is goed op dreef in Radical.

Basin Street Blues, de klassieker van Spencer Williams uit 1928, en door velen op de plaat gezet, is ook in de uitvoering van Kirk Nelson & Jambalaya West, zeker door de heel mooie bijdrage van Weinstein op cornet en trombone, een feest om naar te luisteren. In I’m Beginning To See The Light, de jazzstandard van Duke Ellington, Johnny Hodges, Harry James en Don George uit 1944, is het weer swingen wat de klok slaat.

Conclusie:
‘Savor The Moment’ is een bruisend en opwindend album dat de speakers uit swingt.

Tracks:
01. Bounce Around
02. Only 12 Bars In A Day
03. Stay In Your Lane
04. Back On Up The River
05. Must Be A Reason
06. Swingin’ So Low
07. Tamale Man
08. Wake Up The Rooster
09. Turn Yourself In
10. Radical
11. Basin Street Blues
12. I’m Beginning To See The Light

Line-up:
Kirk Nelson – zang, piano, Hammond (track 3,5,8,10) banjo (track 7,9,11,12) Synths (track 8), gitaar (track 4,7)
Mitch Montrose – drums
Don Read – bas (track 1,4,5,7)
Mike Guerrero – gitaar (track 1,2,4,5)
Tom Bremer – gitaar (track 1,4,7)
Brian Beal – bas (track 2,3,6,10)
Ed Rhodes – bas (track 11,12)
Jon Koepfli – gitaar (track 2,3,8,9,10)
Darrel Wright – bas (track 8)
Jeff Dellisante – bariton sax (track 1), klarinet (track 9)
Dan Weinstein – trombone (track 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,12), trompet (track 3,8,10), cornet (track 9,11,12), tuba (track 9)
Tom Cunningham – trompet (track 1,4,5,6,7,9)
Steve Crum – trompet (track 2,4)
Carol Nelson – backing vocals (track 1,5)
Melody McCullum – backing vocals (track 5)
Jordan ‘Delano’ Nelson – backing vocals (track 5)

Website: https://www.kirknelsonmusic.com/