Review: Kirk Hammett – Portals

 

Kirk Hammett - Portals

Kirk Hammett – Portals
Format: CD – Digital
Label: Blackened Recordings
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Wie in 2003 had beweerd dat er ooit een solo album van een Metallica lid zou verschijnen en dat het met instemming van de andere leden zou gebeuren, was waarschijnlijk rijp geacht voor een behandeling die even zo intens moest zijn als het therapeutische traject zoals vastgelegd in de docu “Some Kind of Monster”.

Fast forward naar 2022, op 8 februari was daar ineens de aankondiging van ‘Portals’; een instrumentale solo EP van lead gitarist Kirk Hammett. De release viel op recordstore day en is uitgebracht op het eigen Blackened platenlabel. Zelden zal een EP door zovelen uitgeplozen en onderzocht zijn als deze. Hoe zou Hammett zich staande houden zonder de opgelegde wetten die hem bij James Hetfield en Lars Ulrich beperken?

Welnu, Kirk Hammett toont zich met ‘Portals’ als iemand die over grote, filmische ideeën beschikt en die op een geslaagde wijze voor het voetlicht weet te brengen. Het project dat begon als een idee voor een sound-loop ter ondersteuning van zijn horror tentoonstelling een aantal jaren geleden, groeide verdeeld over meerdere opname sessies en locaties uit tot een vier nummers en 27 minuten durende EP.

Hij bewandelt paden die niet binnen het Metallica spectrum vallen maar neemt ook afslagen die weer heel erg vertrouwd klinken en heel erg aan zijn grote band doen denken. Heel vreemd is dat natuurlijk niet aangezien een blik op de personele bezetting leert dat de kruisverbanden tussen dit soloproject en Metallica wel erg duidelijk zijn.

Edwin Outwater was als conducter van het S.F Symphony al betrokken bij ‘S&M2’ in 2019 en Greg Fidelman die hier de baspartijen voor zijn rekening neemt is al jaren als producer aan Metallica verbonden. Producer Bob Rock is ook geen onbekende aangezien hij vanaf ‘The Black Album’ tot en met ‘St.Anger’ de producer van dienst was (en zelfs heel, heel even bassist).

Opener Maiden and the Monster geeft je al snel het gevoel dat er daadwerkelijk monsterlijke dingen staan te gebeuren maar wat het vooral laat horen is dat Hammett zich vrij voelt. Een gevoel wat in alle vier de nummers bijna tastbaar wordt. Het is dan ook een prestatie te noemen dat de nummers niet lijden onder de afwezigheid van een vocale bijdrage. Stuk voor stuk nemen ze je mee in een eigen “wereld” en zijn boeiend.

Het solo werk smaakt naar meer voor Hammett, die niet uitsluit dat hij vaker eigen werk uit zal brengen. Welke kant hij dan opgaat weet hij nog niet maar een jazz plaat behoort tot de mogelijkheden want zoals hij zelf zegt “Ik ben er een nerveus type genoeg voor”.

Op ‘Portals’ heeft hij in ieder geval bewezen dat hij voor meer gaten te vangen is dan waar hij tot voor kort de credits voor kreeg en dat is winst op zich, nog los van wat de metal gemeenschap ervan moge vinden.

 Voorlopig ligt de focus echter weer volledig bij Metallica waar hij momenteel mee op tournee is, 17 juni te aanschouwen op Pinkpop.

Tracklist:
01. Maiden and the Monster
02. The Jinn
03. High Plains Drifter
04. The Incantation

Line-up:
Kirk Hammett – Guitars
Greg Fidelman – Bass guitar
Edwin Outwater – Keyboards
Abraham Laboriel – Drums
John Theodore – Drums
L.A Philarmonic Orchestra

Website: https://www.metallica.com/