Review: Kirk Fletcher – Heartache By The Pound 

 

Kirk Fletcher - Heartache By The Pound

Kirk Fletcher – Heartache By The Pound
Format: CD – Digital / Label: Ogierea Records – Independent
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Als de 8-jarige Kirk Fletcher (23 december 1975, Belflower, Californië), zijn broer Walter gitaar ziet spelen in de kerk van zijn vader weet Kirk wat hij ook wil, gitaarspelen. Niet lang daarna speelt hij samen met zijn broer in de kerk van zijn vader. Als tiener ontmoet Kirk Jeff Rivera, de gitaartechnicus van Robben Ford. Midden jaren ’90 leert hij nog meer bluesmuzikanten kennen en leert veel van hen. In 1999 verschijnt zijn debuutalbum ‘I’m Here & I’m Gone’. In 2004 is Fletcher medeoprichter van de bluesband The Mannish Boys. Tussen 2005 en 2008 is Fletcher gitarist bij The Fabulous Thunderbirds. Hij speelt ook met Eros Ramazotti, Charly Musselwhite en Joe Bonamassa tijdens hun tournees.

Eind juli verscheen ‘Heartache By The Pound’, het 7e studioalbum van Kirk Fletcher. De nieuwe nummers voor het album schreef hij, in samenwerking met bassist Richard Cousins (Robert Cray Band), tijdens de COVID-19 pandemie in Zwitserland. Het album is geproduceerd door Fletcher in de legendarische FAME Studios in Muscle Shoals, Alabama. Fletcher weet zich omringd door een uitstekende all-star begeleidingsband.

Het openingsnummer Shine A Light On Love is ontspannen soulblues met blazers, lekker gitaarwerk en krijgt door de backing vocals een gospelachtig karakter. Ook in Afraid To Die, Too Scared To Live, druipt, mede dankzij de blazers, de soul van af.

Invloeden van Albert King zijn duidelijk aanwezig. Het titelnummer Heartache By The Pound is ook weer door de blazers en de backing vocals een feest van het oor. I’ve Made Nights By Myself, de cover van Albert King (1923-1992) wordt gekenmerkt door de droge ritmesectie en het fameuze gitaarwerk van Fletcher.

Passievol is de zang in The Night’s Calling For You. Sfeervol zijn de ARP strings en fraai de gitaarlicks. Wrapped Up, Tangled Up In The Blues is blues in de stijl van Robert Cray, met strak drukwerk. Het door Dennis Walker geschreven Wrong Kind Of Love opent met drums, gevolgd door een funky gitaar en een fraaie bas en eindigt met een vette gitaarsolo.

In de ook door Dennis Walker geschreven ballad I Can’t Find No Love valt het orgelspel op. Wildcat Tamer, een song van singer-songwriter Tarheel Slim (1923-1977), is een uptempo rocker met een tinkelende piano en een strakke gitaarsolo.

Het mooiste wordt voor het laatst bewaard, want de prachtige passievol gezongen ballad Hope For Us is vooral door de magische en explosieve gitaarsolo van Fletcher een uitstekend slotakkoord.

Conclusie:
‘Heartache By The Pound’ is een mooi passievol album.

Tracks:
01. Shine A Light On Love
02. Afraid To Die, Too Scared To Live
03. Heartache By The Pound
04. I’ve Made Nights By Myself
05. The Night’s Calling For You
06. Wrapped Up, Tangled Up In The Blues
07. Wrong Kind Of Love
08. I Can’t Find No Love
09. Wildcat Tamer
10. Hope For Us

Line-up:
Kirk Fletcher – gitaar, zang
Reese Wynans – orgel, piano, Wurlitzer,
Randy Bermudes – bas
Terence F. Clark – drums, percussie
Travis Carlton – bas
Lemar Carter – drums, percussie
Alan Hertz – drums
Josh Smith – gitaar, pedal
Alberto Marsico – orgel, bas,
Alessandro Minetto – drums
Jeff Babko – ARP strings (track 5,7)
Scott Kinsey – piano, orgel (track 10)
Joe Sublett – saxofoon
Mark Pender – trompet
Jade MacRae – backing vocals
Michael Landau – gitaar (track 5), zang

Website: http://kirkfletcherband.com/